Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ''ΟΧΙ'' ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ....

  Εορτάστηκε σήμερα η επέτειος του ΟΧΙ στην ΠΟΤΑΜΟΥΛΑ με περιορισμένη προσέλευση Χωριανών από άλλες χρονιές .Έγινε κατάθεση στεφάνων από την τοπική αρχή το δημοτικό σχολείο τον πολιτιστικό σύλλογο.Παιδιά από το χωριό  απήγγειλαν ποιήματα της Επετείου...στο τέλος κρατήθηκε το ενός λεπτού σιγής και τα παιδιά τραγούδησαν τον  Εθνικό μας Ύμνο.
Ο δάσκαλος κ.Χρήστος Κιοσσές μίλησε σε όσους παρευρίσκονταν στον Ι.Ναό του Αγ.Γεωργίου και αναφέρθηκε στην Επέτειο του ΟΧΙ και σε όσα διαδραματίστηκαν την εποχή εκείνη.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ..
Ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι, επισκέπτεται τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά στο σπίτι του στην Κηφισιά. Ο λόγος της επίσκεψης του Ιταλού Πρέσβη ήταν λίγο-πολύ γνωστός, εξάλλου και οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει την Κυβέρνηση για τους σκοπούς των Ιταλών δύο περίπου εικοσιτετράωρα νωρίτερα. 
Ο Ιταλός Πρέσβης δίνει στον Μεταξά το έγγραφο-τελεσίγραφο της Ιταλικής Κυβέρνησης με το οποίο οι Ιταλοί απαιτούν την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο με σκοπό να καταλάβουν στρατηγικά σημεία της Ελλάδος, όπως λιμένες και αεροδρόμια κλπ., για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και οργάνωσής τους, για την ασφαλή και ευκολότερη προώθησή τους στην Αφρική.


Μετά την ανάγνωση του εγγράφου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός στρέφει το βλέμμα του προς τον Ιταλό και με σταθερή φωνή του λέει: «Alors, c'est la guerre», (αλόρ, σε λα γκερ =Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο. Ο Ιταλός Πρέσβης του είπε ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Η απάντηση του Μεταξά και ολόκληρου του ελληνικού λαού ήταν ξεκάθαρη: ΟΧΙ!
O ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή: «Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: αυτό σημαίνει πόλεμο. Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος..., ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως».
Η ημέρα εκείνη καταγράφηκε με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της Ιστορίας της χώρας μας. Δύο ώρες μετά το ΟΧΙ των Ελλήνων θα ξεκινήσει ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος. Τα ιταλικά στρατεύματα θα εισβάλλουν στην Ήπειρο και η Ελλάδα θα ξεκινήσει τον αγώνα για την υπεράσπιση των εδαφών της.





Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι Έλληνες τιμούμε όλους εκείνους που άφησαν τη βολή τους και έτρεξαν στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας για να πολεμήσουν και να υπερασπίσουν την τιμή και την αξιοπρέπεια της Πατρίδας μας. Τιμούμε όλους εκείνους που με το αίμα τους έγραψαν άλλη μία λαμπρή σελίδα της Ιστορίας της Ελλάδας.Για πρώτη φορά η επέτειος γιορτάστηκε επίσημα στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.
Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε, το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.

























Δεν υπάρχουν σχόλια: