Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Η πηγή των Ιαματικών Λουτρών Ποταμούλας...


Γράφει ο Φώτης Σοφρώνης

Στα "Αμπελάκια" περνώντας ανάμεσα από τα κτήματα του Χατζαρά τα οποία είναι γεμάτα με  ελαιόδεντρα κάτω από το Μαερώνι βρίσκονται τα Ιαματικά Λουτρά Ποταμούλας.

 Πολλοί είναι αυτοί που αν και ίσως κάτι να έχουν ακούσει , ποτέ τους δεν έχουν επισκεφτεί το σημείο όπου βρίσκονται τα θεραπευτικά σύμφωνα με ειδικούς λουτρά.Το νερό που τρέχει από το Μαερώνι,  ανάμεσα από τους σπάρους βγαίνει σε δύο σημεία το ΛΟΥΤΡΟΝΈΡΙ σε υγρή άσπρη μορφή (όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες), το οποίο μυρίζει έντονα σαν κλούβιο αυγό.
Αυτό το υγρό τρέχει και πέφτει λίγο πιο κάτω στο λάκκο που έχουν ανοίξει εδώ και πολλά χρόνια συγχωριανοί μας.Όποιος θέλει μπορεί να πάει και να πλυθεί με αυτό το νερό το οποίο βοηθάει στην θεραπεία ποικιλόμορφων ασθενειών.

Τα νερά των φυσικών ή ιαματικών πηγών είναι νερά, που πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βράχους που βγαίνουν από τα έγκατα της γης . Είναι μεταλλικά νερά , που περιέχουν διαλυμένα μεταλλικά συστατικά - όπως νάτριο , κάλιο, ασβέστιο , μαγνήσιο, ράδιο, σίδηρο, ιώδιο , φωσφόρο και θείο - ή αέρια- όπως διοξείδιο του άνθρακα , υδρόθειο , άζωτο, οξυγόνο και υδρογόνο .
Τα νερά αυτά έχουν διάφορο βαθμό οξύτητας και είναι ή όξινα ή αλκαλικά ή και ουδέτερα . ΄ Ετσι συχνά ακούμε ότι μία πηγή είναι θειούχος αλκαλική ή χλωρονατριούχος ή οξυπηγή ή ραδιούχος .
Η δράση του ιαματικού νερού που βασίζεται στους τρεις παράγοντες χημικό- θερμικό-και μηχανικό –προκειμένου για τις Ρευματικές παθήσεις αναφέρεται: στην ανακούφιση από τον πόνο, την ελάττωση της φλεγμονής, στην βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων και τέλος στην κατανίκηση της αναπηρίας .
Το ιαματικό νερό, ανάλογα της φυσικοχημικής σύστασής του μπορεί να έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες όπως και βρογχοδιασταλτικές . Ως εκ τούτου λοιπόν μπορεί να χρησιμοποιείται προς ποσιθεραπεία και εισπνευσοθεραπεία .
http://www.iama.gr/.
 Ο κύριος λόγος που πολλοί δεν επισκέπτονται τα ιαματικά λουτρά του χωριού μας είναι η έλλειψη εγκαταστάσεων.Ας ελπίσουμε τα επόμενα χρόνια αυτό να αλλάξει.

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Τιμήθηκε σήμερα ο π.Ευστράτιος Τσιτσιβός (Εφημέριος Ρίου) από τον Μητροπολίτη Πατρών.

ΠΗΓΗ: http://www.romfea.gr
rio-5
Μέ ἐκκλησιαστική λαμπρότητα ἐτελέσθησαν τά Ἐγκαίνια τοῦ μεγαλοπρεποῦς Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Χριστοφόρου, Ρίου Πατρῶν.
rio-28
Ἀνήμερα, ἐτελέσθη ἡ ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. Χρυσοστόμου, ὅστις προέστη τῆς ἀκολουθίας τῶν Ἐγκαινίων καί τῆς πρώτης Θείας Λειτουργίας, συγχοροστατοῦντος καί συλλειτουργοῦντος τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.
rio-34
Στήν ὁμιλία του ὁ Σεβασμιώτατος ἀνεφέρθη στό ἱστορικό τοῦ περικαλλοῦς Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Χριστοφόρου, ὁ ὁποῖος εἶναι ἕνας ἀπό τούς μεγαλύτερους καί ὡραιότερους Ναούς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρῶν.
rio-41
Μετά τό πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας ὁ Σεβασμιώτατος ἀνεφέρθη στήν προσφορά καί στήν ἐργασία τῶν Ἱερέων τῆς Ἐνορίας καί παρεχώρησε στόν Θεοφιλέστατο Ἐπίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο τήν εὐλογία νά προχειρίσῃ Πρωτοπρεσβύτερο τῆς Ἱερᾶς καί Ἀποστολικῆς Μητροπόλεως Πατρῶν, τόν αἰδεσιμωλογιώτατο π. Εὐστράτιο Τσιτσιβό, προϊστάμενο τῆς Ἐνορίας τοῦ Ἁγίου Γεωργίου Ρίου Πατρῶν.
rio-42
Ὁ Ἱερός Ναός καθιερώθη καί καθηγιάσθη εἰς τιμήν τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου (κεντρική Ἁγία Τράπεζα), Ἁγίων Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου (δεξιά Ἁγία Τράπεζα) καί Ἁγίου Νικολάου ( ἀριστερή Ἁγία Τράπεζα).
rio-43
Τόσο στόν Ἑσπερινό, ὅσο καί στήν τελετή τῶν Ἐγκαινίων καί στήν Θεία Λειτουργία ὁ Ναός κατεκλύσθη ἀπό πλῆθος πιστῶν.

Δείτε το αποσπασματικό video.





























rio-23

rio-12

ΑΞΙΟΣ


Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Διαμαρτυρίες στα Παρακαμπύλια για την καθυστέρηση του οδικού άξονα Αγρίνιο – Καρπενήσι


12 πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων της ενότητας Παρακαμπυλίων του δήμου Αγρινίου με επιστολή τους προς τους βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας, την αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Αγρινίου διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση δυο ετών για την έναρξη των εργασιών του οδικού άξονα Αγρίνιο – Καρπενήσι.
Σχετικά εξάλλου με την πρόσφατη απόφαση του δήμου Αγρινίου να ξεκινήσει το έργο από την μέση της χάραξης και πάνω, δηλώνουν σύμφωνοι με αυτή «μόνο στην περίπτωση που αυτό δεν βάζει σε κίνδυνο τη συνέχιση του έργου».

Δείτε το σχετικό θέμα της τηλεόρασης του Αχελώου:

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Μια φωτογραφία του (1954) που μας έστειλε ο κ.Φώτης Ανδρώνης από Αυστραλία.

Fotios Andronis (www.facebook.com) 
κατάγεται από την Ποταμούλα  γεννημένος 1 Ιανουαρίου 1935 και σήμερα είναι 80 ετών. 
Ζει στο (Perth)  πρωτεύουσα της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας πάνω από πενήντα χρόνια.
Την παρακάτω φωτογραφία μας έστειλε ο ίδιος στο email:Potamoulanews@gmail.com από το αρχείο 
του που για δεκαετίες κρατά ανόθευτο μέσα στο μπαούλο των αναμνήσεων.
Η φώτο είναι τραβηγμένη στις 25 Μαρτίου του 1954 ημέρα της Εθνικής Επετείου.
Παρών ο εφημέριος της Ποταμούλας πλαισιωμένος από τους διδασκάλους και Νωματάρχες 
που υπηρετούσαν στο χωριό και οι συγχωριανοί που παρακολούθησαν την εορτή.
Όποιος γνωρίζει ονόματα να το γράψει ως σχόλιο η να μας το στείλει σε μήνυμα στο email η στο Facebook.
Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Φώτη από την μακρινή Αυστραλία που μας έστειλε την όμορφη φώτο, ένας  από τους συχνούς επισκέπτες στο potamoula news  .

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

"ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ" - Ποίημα

Έχει το χωριό επτά εκκλησιές
με κεντρική τη μία, 
φωτίζουν κι είναι ταιριαστές
σαν επτάφωτος λυχνία.
Πολιούχο, προστάτη κι οδηγό
Έχει τoν Αι-Γιώργη,
Άγιο –θαυματουργό
τον αγαπάνε όλοι.
Το γενέθλιο της θεοτόκου
βρίσκεται,
στον τόπο Κελανίτης,
ξάγρυπνη μέρα-νύχτα στέκεται
σαν μάννα στο παιδί της.
Στη μεταμόρφωση του Σωτήρα
κάθε Αυγούστου έξι,
έχει του κόσμου την πλημμύρα
προτού ακόμα φέξει.
Τιμάται κι ο Αι Θεόδωρος
Ο μάρτυς ο γενναίος,
ζητάει τις πρεσβείες του
Ο γέρος και ο νέος.
Ο Αι- Ηλιάς ευρίσκεται
πάνω στα Παλιουράκια,
κι όλοι τον επισκέπτονται
μεγάλοι και παιδάκια.
Στη Λάτα το παλιό χωριό
είν΄’ο Αι- Θανάσης
αν δεν πάς το Γενάρη  18
2 Μάη να περάσεις.

Η μνήμη εορτάζεται
του Αγίου Ευθυμίου
και πανηγυρίζεται
στις 20 Ιανουαρίου.
Ζητάμε τις πρεσβείες τους
στον Κύριο και Θεό μας,
όλος ο κόσμος να ν καλά
μαζί και το χωριό μας.


''Ποταμιώτης''

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Ποίημα Ποταμιώτισας ''Αφιερωμένο στο χωριό μου''!!


Αφιερωμένο στο χωριό μου!!









 Μικρό χωριό μου γραφικό
πολύ αγαπημένο

με λόφους και ψηλά βουνά 
είσαι ζωγραφισμένο.


Με δέντρα όλων των ειδών 
στα πράσινα λιβάδια

και στων βουνών τους πρόποδες 
κυλούνε τα ποτάμια.


Ο επισκέπτης που θα 'ρθεί
θέλει να περπατήσει 

τις τόσες σου τις ομορφιές 
για να ανακαλύψει.



Θα τον μαγέψει το χωριό
με την πολύ ομορφιά του

και θα θελήσει γρήγορα 
να ξαναρθεί κοντά του.


Χωριό μου κάθε σου κορφή 
και κάθε μονοπάτι 

του Παραδείσου χρώματα 
μαγεύουν τον διαβάτη.


Τα δικά σου τα παιδιά 
που φύγαν μακριά σου

με νοσταλγία προσπαθούν 
να ΄ρθούν ξανά κοντά σου.




Με πασχαλιές και γιασεμιά
κάθε λογής λουλούδι



η φύση σου μας προκαλεί 
να γράψουμε τραγούδι!!






 Μαρία Κ. Μπακογιάννη






 








Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στο ξωκλήσι της Αγίας Σωτήρας...


Με παρουσία αρκετών πιστών από το χωριό μας εορτάστηκε σήμερα, Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015 η εορτή του Αγίου Πνεύματος. 
Δείτε τις φώτο πους μας έστειλε φίλος και συνεργάτης του blogger από το χωριό.


 


 






Γράφει ο αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος

Είναι θεϊκή δύναμη; Είναι η Χάρις του Θεού; Είναι μία θαυματουργική αύρα που πλημμυρίζει κάποιους εκλεκτούς; Είναι το άκτιστο φως; Όχι! τίποτα από όλα αυτά και τα συναφή τους, δεν είναι το Πανάγιο Πνεύμα.

Είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, είναι Θεός και όχι απλά ένας απεσταλμένος του Θεού με μορφή περιστεριού!
Σήμερα λοιπόν εορτή του Παναγίου Πνεύματος και δυστυχώς πολύ άνθρωποι έχοντας παραθεωρήσει τον ρόλο του τρίτου προσώπου της Αγίας Τριάδος έχουν παντελή άγνοια για το Ποιον τιμούμε σήμερα…

Τιμούμε Αυτόν ο οποίος συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας, τιμούμε Αυτόν που μας δίνει τα Χαρίσματά Του κατά το Μέγα Μυστήριο του Χρίσματος. Τιμούμε τον Θεό! και ιδιαιτέρως το τρίτο πρόσωπο το οποίο πλέον παίζει τον πρώτο ρόλο μέσα στην Θεία Οικονομία, από την ημέρα της Πεντηκοστής έως της συντελείας του αιώνος.

Ο Πατήρ ευδοκεί, και ο Υιός αυτουργεί, το Άγιο Πνεύμα συνεργεί. Βλέπουμε λοιπόν ότι και τα τρία πρόσωπα συνεργάζονται για μία ενέργεια, όμως κάθε φορά κάποιο από τα τρία πρόσωπα έχει τον κύριο ρόλο μέσα στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας.
Εορτή του Αγίου Πνεύματος: Η Θεολογία της Καθημερινότητας
Το θέμα βεβαίως είναι όχι να μάθουμε το δόγμα της Εκκλησίας μας με μία στείρα πνευματική ακαδημαϊκή γνώση, αλλά να γίνουμε κοινωνοί αυτής της Χάρις του Αγίου Πνεύματος. Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας έχοντας βιώσει και γνωρίσει διαμέσου της ασκήσεως, της ταπεινώσεως, της μετανοίας και της μυστηριακής ζωής τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος αποτύπωσαν στο χαρτί αυτό τους το βίωμα θέλοντας κυρίως όχι να εξωτερικεύσουν την προσωπική τους αγιοπνευματική εμπειρία αλλά κυρίως να αντιμετωπίσουν αιρετικές δοξασίες. Αναγκάστηκαν θα λέγαμε να αποτυπώσουν την εμπειρία τους στο χαρτί θέλοντας να προβάλουν την Ορθοδοξία και την Ορθοπραξία η οποία οδηγεί τελικά τον άνθρωπο στην σωτηρία του.
Ο Παράκλητος τον οποίο σήμερα τιμούμε ιδιαιτέρως είναι αυτό το πρόσωπο το οποίο τελικά καθαρίζει, φωτίζει και θεώνει τον πεπτωκότα άνθρωπο, ο οποίος όμως για να ελκύσει τον Παράκλητο θα πρέπει να μην μείνει στην θεωρητική ακαδημαϊκή γνώση του Ορθόδοξου δόγματος και των Πατερικών κειμένων αλλά να προσπαθήσει να κάνει την ίδια του την ζωή Θεολογία. Να μιλά δηλαδή η ίδια του η ζωή για τον Θεό και αυτό θα το καταφέρει μόνο με την άσκηση, την ταπείνωση, την μετάνοια και την μυστηριακή ζωή. Αν δεν σηκωθούμε από την πολυθρόνα του βολεύματός μας και συνειδητά εισέλθουμε μέσα στον στίβο της ασκήσεως, της συντριβής και της μετανοίας μην ελπίζουμε στην μαγική είσοδο του Αγίου Πνεύματος στην ζωή μας.

Βεβαίως, δεν υπάρχει καμία μαγική συνταγή ή κάποια ανθρώπινη αυθεντία που να υποστηρίζει ότι κάνοντας κάποια συγκεκριμένα πράγματα τελικά θα σωθείς, μιας και η σωτηρία όλων μας είναι στο έλεος και στην φιλανθρωπία του Θεού. Όμως έχει λεχθεί, όχι από ανθρώπινα χείλη αλλά από τα χείλη που ποτέ τους δεν ψεύδισαν ότι:

«Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται.

Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι (οι πραείς και ταπεινόφρονες), ότι αυτών εστίν η βασιλεία των ουρανών. »
Μακάριοι λοιπόν όλοι αυτοί που συνειδητά τόλμησαν να αναζητήσουν τον Θεό όχι μόνο σε συγγράμματα και βιβλιοθήκες αλλά στην καθημερινότητά τους, μέσα στην άσκηση και όχι στις θεωρίες. Στο καλημέρα του γείτονα, στο χαμόγελο της συζύγου, στο κλάμα του παιδιού τους, στους ψιθύρους του αγέρα, στην ησυχία της νύκτας, στην δοξολογία των πουλιών, στο κάλλος του ουρανού, στο δάκρυ της μετανοίας…

Έτη πολλά και ευλογημένα σε όλους.