Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025

Ποταμούλα Αιτωλοακαρνανίας

To Xωριό μας μέσα από τον Χάρτη.
Ποταμούλα 301 00 - Χάρτες Google


Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ποταμούλα είναι χωριό του δήμου Παρακαμπυλίων του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Βρίσκεται πάνω στον επαρχιακό οδικό άξονα Αγρινίου - Καρπενησίου και είναι το τελευταίο πεδινό χωριό αυτής της διαδρομής.

Είναι αραιοκατοικημένο χωριό και αυτό οφείλεται στο ότι ο κάθε κάτοικος, έχτιζε το σπίτι του εκεί που ήταν και το κτήμα του. Περιλαμβάνει μεγάλη έκταση, το μάκρος του είναι γύρω στα πέντε χιλιόμετρα. Το χωριό διασχίζουν στην αρχή δύο ποτάμια, το ένα έρχεται από το χωριό Αμπέλια (Αύλακες) και το άλλο από το χωριό Κυπάρισσος. Στο μέσον του χωριού τα δύο αυτά ποτάμια ενώνονται σε ένα, όπου τα νερά του χύνονται λίγο πιο κάτω, στον ποταμό Ζέρβα.

Το χωριό Ποταμούλα έχει τακτική αστική συγκοινωνία από την πόλη του Αγρινίου. Έχει αστυνομικό τμήμα, διθέσιο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο. Οι οικογένειες που κατοικούν στο χωριό είναι περίπου εκατό. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία (ελιές κ.ά.) και με την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα).

Έως το 1998 το χωριό Ποταμούλα ήταν κοινότητα. Κατόπιν με το νόμο «Καποδίστρια» εντάχθηκε στο Δήμο Παρακαμπυλίων με έδρα τον Άγιο Βλάσιο. Γειτονικά χωριά που συνορεύει είναι, δυτικά με το χωριό Σαργιάδα, βόρεια με το χωριό Αμπέλια (Αύλακες), ανατολικά με το χωριό Κυπάρισσος και νότια με το χωριό Μαλευρός, που βρίσκεται απέναντι από τον ποταμό Ζέρβα. Αποτελείται από δύο οικισμούς, τα Τσουνέϊκα, που είναι και ο μεγαλύτερος και τον Κελανίτη. Η ονομασία του πρώτου οφείλεται στην πληθώρα των κατοίκων που φέρουν το επώνυμο Τσουνης.
Στά Τσουνέϊκα υπάρχει και ο παλιός οικισμός με την ιδια ονομασία και βρισκεται σε μικρή απόσταση βορειοανατολικά του νέου οικισμού. Η μετεγκατάσταση στον νέο έγινε στις αρχές του 1970. Η αιτία της ήταν οι αγρότες να είναι πιο κοντά στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους καθώς και πιο κοντά στο κεντρικό οδικό δίκτυο που οδηγεί στο Αγρίνιο. Σήμερα εγσυχρονισμένος πλέον ο νέος οικισμός στερείται νέου κόσμου διότι νόσησε στο φαινόμενο τις αστυφιλίας.Τα τσουνέικα είναι σχετικά πιο εύφορα από το υπόλοιπο χωρίο γιατί βρίσκονται πολύ κοντά στον ποταμό Ζέρβα.Σε μικρή απόσταση έχουν βρεθεί(στους πρόποδες του βουνού Παλιόκαστρο) και τα απομεινάρια ενός αρχαίου ναού ,πιθανολογείται να είναι της θεάς Άρτεμης.


Τρίτη 18 Μαρτίου 2025

Αυστραλία:Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Κ. Πρατάρης από την Ποταμούλα.

Έφυγε σε ηλικία 75 ετών ο συγχωριανός μας Γιώργος Κ. Πρατάρης, καθώς από το 1969 κατοικούσε ,στην μακρινή Αυστραλία και την Πέμπτη εκεί θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία.

Διαβάστε τα όσα αναφέρει και το https://neoskosmos.com σε σχετικό αφιέρωμα:

Βαθιά θλίψη καθώς έφυγε από τη ζωή ο Ελληνοαυστραλός ηθοποιός Γιώργος Πρατάρης.

 Αγαπημένος οικογενειάρχης, καταξιωμένος οικοδόμος και αξιοσέβαστος καλλιτέχνης που θυμάται η κοινότητα.



Ο Γιώργος Πρατάρης (δεξιά) υποδύεται τον «Ζορμπά» σε παράσταση της θεατρικής ομάδας «Παροικία». Φωτογραφίζονται επίσης η Λία Τσιλφίδου και ο Θανάσης Μακρυγιώργος.

Ο Γιώργος Πρατάρης, μια ιδιαίτερα σεβαστή προσωπικότητα στην ελληνοαυστραλιανή κοινότητα της Μελβούρνης, πέθανε μετά από μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά αφοσίωσης, καλλιτεχνίας και ζεστασιάς.

Ο Πρατάρης, με καταγωγή από την Ποταμούλα Αγρινίου, έφτασε στην Αυστραλία ως ναυτικός το 1969. Με μια τολμηρή κίνηση άφησε το εμπορικό πλοίο στο οποίο δούλευε και έμεινε στη Μελβούρνη ως μετανάστης χωρίς χαρτιά. Η ισχυρή εργασιακή του ηθική και η ακεραιότητά του σύντομα του κέρδισαν την υποστήριξη της ελληνικής κοινότητας, η οποία τον βοήθησε να αποκτήσει νομική υπόσταση—μια εμπιστοσύνη που ανταπέδωσε πολλές φορές.

Γρήγορα έχτισε μια ζωή για τον εαυτό του, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τη γυναίκα του, Στέλλα. Μαζί απέκτησαν δύο γιους, τον Κώστα και τον Βασίλη και αργότερα υποδέχτηκαν δύο εγγονές, την Αλεξάνδρα και την Κλεοπάτρα.

Ο Πρατάρης στη σκηνή. Φωτογραφία: Αντώνης Μπαξεβανίδης/Προμηθευμένος

Ενώ ο Πρατάρης εργαζόταν ακούραστα στον κατασκευαστικό κλάδο, το πάθος του για τις τέχνες δεν έσβησε ποτέ. Όταν ο Νίκος Σκιαδόπουλος ίδρυσε τη Δραματική Σχολή «Γέφυρα» το 1974, γράφτηκε αμέσως, βυθιζόμενος στο θέατρο. Έγινε διακεκριμένος ηθοποιός της ελληνικής αυστραλιανής θεατρικής σκηνής, παίζοντας με τον θίασο «Γέφυρα», τη «Λαϊκή Σκηνή» και τη θεατρική ομάδα «Παροικία».


Πέρα από το κοινοτικό θέατρο, ο Prataris άφησε το στίγμα του και στην αυστραλιανή τηλεόραση, εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και διαφημίσεις. Τα ταλέντα του επεκτάθηκαν πέρα ​​από τις τέχνες - η κατασκευαστική του εταιρεία αναπτύχθηκε σημαντικά, εξασφαλίζοντας μεγάλα δημόσια έργα, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας στο Κέντρο Καρκίνου Peter MacCallum.

Η είδηση ​​του θανάτου του έχει αφήσει φίλους, οικογένεια και συναδέλφους σε βαθιά θλίψη, καθώς θυμούνται έναν άνθρωπο του οποίου η καλοσύνη, η αφοσίωση και το καλλιτεχνικό πνεύμα άγγιξαν τόσους πολλούς.

Από https://neoskosmos.com