Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Κοντινές εξορμήσεις για να γνωρίσετε τις ομορφιές Χωριού μας...(photo-Vid)




Μπορεί το ελληνικό καλοκαίρι να ταυτίζεται, παραδοσιακά, με τα νησιά και τη θάλασσα, όμως οι ορεινές ομορφιές της χώρας μας, αποτελούν πρόκληση και μια διαφορετική πρόταση για ελκυστικές εξορμήσεις στις ορεινές περιοχές της και τα ποτάμια της, η ιδέα για «μπάνιο στα βουνά» γίνεται επιλογή και για το καλοκαίρι.
Ανάμεσα από την Ποταμούλα και το Μαλευρό βρίσκονται τα κοινώς λεγόμενα ''ΣΤΕΝΑ'' (επειδή χωρίζονται από δύο μεγάλα ισομερή βράχοι) όπου περνά ο Ποταμός Ζέρβας και συνεχίζει ως το γεφύρι της Φραγκόσκαλας ως τον Αχελώο Ποταμό.
 Ένα μαγευτικό τοπίο που αξίζει να δει κανείς για τους λιγότερο τολμηρούς ή τους μη εξοικειωμένους με ορεινές πεζοπορίες, υπάρχουν πάντα οι φιλόξενες υδάτυνες ''Κολυμπήθρες''.


(η πρώτη ''Πύλη'' των Στενών...)

 
Ευχαριστούμε τον Αλέξανδρο Σοφρώνη για τις υπέροχες
φωτογραφίες με το πραγματικά μαγευτικό τοπίο.... 


Εδώ βλέπουμε την δεύτερη ''Πύλη'' των Στενών...


 

Οι 
«πύλες» των Στενών 
βρίσκονται 2,7 χιλιόμετρα απόσταση από τον κεντρικό Ναό του Χωριού μας. Το καλοκαίρι είναι ιδανικό μέρος για δροσερές βουτιές αλλά και για ψάρεμα.Εκεί ορίζονται  και τα σύνορα μεταξύ Ποταμούλας και Μαλευρού. 



Ένα καταπληκτικό Βίντεο στο youtube της Ποταμούλας  που μαρτυρεί το μαγευτικό
τοπίο, ένα τοπίο που σε σαγηνεύει με τις φυσικές ομορφιές του.

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Καλλιέργεια με «ΑΡΩΜΑ» στο χωρίο μας... [εικόνες]


 Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών μοιάζει να αποτελεί αντίδοτο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση, όντας ένας ιδιαίτερα δυναμικός κλάδος της αγροτικής παραγωγής, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
 Τα αρωματικά φυτά μπορούν να αποτελέσουν μια καλή εναλλακτική πρόταση, που θα συμβάλει όχι μόνο στη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος αλλά και θα εξελιχθεί σε έναν από τους δυναμικούς κλάδους αγροτικής παραγωγής στον τόπο μας.
 Ο λόγος για τον Κώστα Μάλαινο που δεν στράφηκε μόνο στην τοπική χλωρίδα αλλά πιλοτικά και σε άλλες ξένες αλλά προσοδοφόρες καλλιέργειες. Στάθμισε τα θετικά και τα αρνητικά και «στρώθηκε» στη δουλειά καλλιεργώντας για αρχή σε πέντε στρέμματα γης, το αρωματικό φυτό ''Μελισσόχορτο''.
«Αποφασίσα να στραφώ στις εναλλακτικές καλλιέργειες με δεδομένη την κρίση και την ανεργία. Έβαλα το μυαλό μου να δουλέψει αξιοποιώντας την αγάπη μου για τη γη, τον ευλογημένο τόπο μας,εκμεταλλεύομενος τον χρόνο μου με σκοπό στο μέλλον να έχω τουλάχιστον ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Όλα τα βήματα είναι αργά και σταθερά, με επαγγελματισμό, συνέπεια και προγραμματισμό».

Το Μελισσόχορτο όπως αναφέρει ο Κώστας, δίνει απόδοση 1500 – 2000 κιλά/στρέμμα σε χλωρό και 300 – 400 κιλά σε ξηρό χόρτο.Το αφέψημα του θεωρείται τονωτικό, αντισπασμωδικό, ευ στόμαχο, εναντίον ιλίγγων και χρόνιων καταρροών. Σαν αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, φαρμακοποιία, ποτοποιία.

Αν και στην Ποταμούλα και στα Παρακαμπύλια γενικότερα το είδος αυτό της καλλιέργειας είναι ακόμη στα σπάργανα, με τον Κώστα Μάλαινο να είναι ο πρωτοπόρος και για την ώρα ο μοναδικός καλλιεργητής αρωματικών φυτών,στο χωριό μας.