Γράφει ο Σωκράτης Ψιλιάς
(Θεολόγος-Φιλόλογος)
Εορτάζει και τιμά η Εκκλησία μας τους Αγίους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Ιδιαιτέρως ο Απόστολος Παύλος είναι για την Ελλάδα ο φωτιστής της, ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δεν είναι τυχαία η παρουσία του και η ίδρυση των περισσοτέρων εκκλησιαστικών κοινοτήτων στην Ελλάδα από τον φτερωτό Απόστολο πλου μέσα σε λίγα χρόνια και τρεις περιοδείες κατάφερε ένα θαύμα. Ένα θαύμα το οποίο στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας δεν απέδωσε και πολλούς καρπούς. «ἀκουσόμεθά σου καί πάλιν…», ήταν η απάντηση των Αθηναίων στον Άρειο Πάγο όταν ο Παύλος τους μίλησε για την Ανάσταση των νεκρών. Πάρα πολλοί Ναοί στην Ελληνική γη φέρουν το όνομα του Αποστόλου Παύλου και εορτάζουν την μνήμη του.
Με αυτή τη μεγαλοπρέπεια που εκπέμπει η ακτινοβολούσα προσωπικότητα του Αποστόλου των εθνών εορτάζει και ο Ιερός Ναός του Αγίου Αποστόλου Παύλου που βρίσκεται στην Μεγάλη Χώρα Αγρινίου.
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά και με τη συμμετοχή των Ιερέων από την ευρύτερη περιοχή. Ο Ναός του Αποστόλου Παύλου Μεγάλης Χώρας έχει ιστορία και παράδοση, καθώς για πολλά χρόνια στον Ιερό αυτό Ναό εφημέριος ήταν ο μακαριστός π. Ευστράτιος Παπαχρήστος, κατά σάρκα πατήρ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά. Ο π. Ευστράτιος ήταν ένας ταπεινός λευίτης με πολύ φόβο Θεού αλλά και με υπομονή σε δοκιμασίες που είχε από τον Θεό. Πάρα πολλές φορές μέσω της ακολουθίας του Αγιασμού έσωσε την περιοχή της Μεγάλης Χώρας από πυρκαγιές αλλά και από ανομβρία που επικρατούσε.
Σε αυτό τον Ναό βίωσε τις πρώτες του λατρευτικές στιγμές ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας αλλά και ο επίσης αείμνηστος αδελφός του Απόστολος, Ιεροψάλτης και επί χρόνια συντάκτης του Τυπικού της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αφού συγκινημένος αναφέρθηκε στον κατά σάρκα πατέρα του, έλαβε αφορμή από τη ρήση του Αποστόλου Παύλου «Πιστεύομεν διό καί λαλοῦμεν» και αναφέρθηκε στον αγώνα που έκανε ο Απόστολος των Εθνών να μεταδώσει Χριστό σε ολόκληρη την οικουμένη. Αναφέρθηκε στις τρεις περιοδείες του, το μαρτυρικό του τέλος, το οποίο ήταν και αποτέλεσμα της βαθύτατης πίστης του. Σημείωσε δε ότι η εποχή μας αναζητά νέους Παύλους για φέρουν και πάλι την ελπίδα στον κόσμο και στην Εκκλησία. Απολογήθηκε για την αδικαιολόγητη τακτική των Ιερέων να μην κηρύττουν Χριστό ενώ με πόνο ψυχής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη νεολαία μας που βρίσκεται εκτός της μητρός Εκκλησίας επιτιμώντας όλους όσους ευθύνονται για την κατηφόρα των νέων και για την υποβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών.
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στον εφημέριο του Ναού αιδεσιμότατο πρεσβύτερο π. Κοσμά Τσιτσιβό, επισημαίνοντας ότι τα οφφίκια δεν είναι για επίδειξη αλλά τόνωση του ηθικού των Ιερέων που υπηρετούν την μαρτυρική Εκκλησία και για εντατικοποίηση του ποιμαντικού τους έργου. Ο π. Κοσμάς είναι γόνος πολύτεκνης και ιερατικής οικογένειας (με πατέρα ιερέα, τον αιδεσιμότατο π. Ευστάθιο Τσιτσιβό, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ποταμούλας Παρακαμπυλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, αδελφό Ιερέα, τον αιδεσιμότατο π. Ευστράτιο Τσιτσιβό, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Ρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και γαμπρό Ιερέα τον αιδεσιμότατο π. Δημήτριο Κονδύλη, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Θωμά Αγρινίου), χειροτονήθηκε και υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών, στον Πολιούχο της Πάτρας Άγιο Ανδρέα και ως Διάκονος του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου Βαληνδρά. Ήλθε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας άμα τη εκλογή του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Κοσμά και ασκεί αθόρυβο ποιμαντικό έργο στην ενορία της Μεγάλης Χώρας στα 10 περίπου χρόνια που με τη χάρη του Θεού διακονεί.