Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Ποταμούλα: η αποκαθήλωση και η ακολουθία του Επιταφίου (φωτό)

 

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης αρκετοί πιστοί από το χωριό παρακολούθησαν την Αποκαθήλωση του Χριστού.

Συγκίνηση και κατάνυξη ένιωσαν οι πιστοί όταν ο Εσταυρωμένος κατέβηκε από το Σταυρό, τυλίχθηκε με καθαρό σεντόνι και το Άγιο Σώμα του τοποθετήθηκε στον στολισμένο Επιτάφιο. 

Το βράδυ, οι πιστοί ανηφόρισαν προς τον Άγιο Γεώργιο και όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο οι άντρες έψαλλαν τα εγκώμια, “Ω γλυκύ μου έαρ”,καθώς το πένθος κορυφώνεται. Κρατώντας αναμμένα κεριά, ακολούθησαν την περιφορά του Επιταφίου γύρω από τον Ναό και έπειτα κατευθύνθηκαν προς το κοιμητήριο όπου έγινε δέηση υπέρ των κεκοιμημένων Ποταμιωτών.

Ο κληρικός μετά την Ανάσταση επιστρέφει στο ναό, όπου έχουν κλείσει οι πόρτες. Τότε χτυπάει και φωνάζει: Ἂρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης για να λάβει την απάντηση απο πιστό που βρίσκεται μέσα στην εκκλησία: Τίς ἐστιν οὗτος ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης; Ο κληρικός απαντά: Κύριος τῶν δυνάμεων αὐτός ἐστιν ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης. Τότε η πόρτα ανοίγει και ο κληρικός εισέρχεται στο ναό και στην συνέχεια ο κόσμος περνά κάτω από τον επιτάφιο.

Φέτος είχαν την ευλογία να τον κρατήσουν οι: 

Βαγγέλης Σοφρώνης,ο Αντρέας Παπαθανάσης,ο Κωσταντίνος Τσούνης και ο Βασίλης Παπαθανάσης.

Δείτε φωτό:
























Δεν υπάρχουν σχόλια: