Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Παραμονή πρωτοχρονιάς στο χωριό:Τα παιδιά έψαλαν τα κάλαντα σε σπίτια και καφενεία...

Γιορτινή ατμόσφαιρα και σήμερα στο χωριό μας με «πρωταγωνιστές» τα παιδιά, τα οποία τήρησαν  το έθιμο και έψαλλαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς σε σπίτια αλλά και στα καφενεία που από νωρίς και μετά την Κυριακάτικη λειτουργία οι Ποταμιώτες πήγαν να πιούν τον καφέ και το τσιπουράκι τους.



Παρά το τσουχτερό κρύο και την "ΤΣΑΦ" που έριξε την θερμοκρασία κάτω από τους 0°. Όπως και οι φωτογραφίες μαρτυρούν. Τα παιδιά..... 


..... σηκώθηκαν πρωί  πρωί για να κάνουν πρώτοι την εμφάνισή τους και η ‘έξοδος’ αποδείχθηκε μαζική και τα κουδούνια των σπιτιών δεν σταμάτησαν να χτυπούν με τις παιδικές φωνές να ρωτούν:
«… να τα πούμε;».
Και μπορεί η οικονομική κρίση να έχει χτυπήσει κάθε οικογένεια, ωστόσο οι περισσότεροι άνοιξαν τις πόρτες τους και υποδέχτηκαν με χαμόγελα τα παιδιά, τα οποία εξοπλισμένα με τρίγωνα και διάφορα μουσικά όργανα είπαν τα κάλαντα και μοίρασαν απλόχερα ευχές.
Τα περισσότερα παιδάκια είπαν τα κάλαντα κατά ομάδες, αδέλφια ή ξαδέλφια αλλά και φίλοι, αφού αυτό που μετράει περισσότερο δεν είναι τα χρήματα που θα συγκεντρώσουν αλλά η όλη διαδικασία και κυρίως η τήρηση του εθίμου.
Πάντως, παρά την κρίση τα παιδιά δήλωσαν ενθουσιασμένα....

 Αφού κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετά χρήματα τα οποία ως επί το πλείστον θα τα διαθέσουν για να αγοράσουν ρούχα και παιχνίδια, με λεφτά που συγκέντρωσαν τα ίδια χωρίς να επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό!

Και του χρόνου παιδιά....Καλή χρονιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: