Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Οι παραδοσιακές προετοιμασίες στο χωριό μας, για τα Χριστούγεννα

Είναι για πολλούς η πιο αγαπημένη γιορτή του χρόνου. Φώτα, στολίδια, δώρα, μουσικές, γελαστά πρόσωπα αποτελούν συνήθως το σκηνικό των Χριστουγέννων, χωρίς να λείπουν φυσικά και oι δυσκολίες ή οι απώλειες.
Λένε πως οι πιο δυνατές αναμνήσεις των Χριστουγέννων είναι αυτές των παιδικών μας χρόνων. Ωστόσο και οι ενήλικες χριστουγεννιάτικες στιγμές έχουν το δικό τους ενδιαφέρον!
Χωριό το δικό μας χωριό, διατηρεί ακόμη  ατόφια τα παραδοσιακά έθιμα των Χριστουγέννων.... Όπως το σφάξιμο του γουρουνιού και τις ανάλογες προετοιμασίες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.. Το παραδοσιακό χωριάτικο Λουκάνικο, Τσιγαρίδες, αντεράκια  και πατσά και όπως επίσης το «ψωμί του Χριστού» που ζυμώνεται την παραμονή των Χριστουγέννων με ιδιαίτερη ευλάβεια. Απαραίτητο στολίδι του είναι ο χαραγμένος σταυρός.
Όλα τα μαχαίρια πέρασαν απο ακόνι σήμερα και είναι σε ετοιμότητα.Περιμένοντας το σύνθημα για να εισβάλλουν στα κοτέτσια.... καθώς κοτόσουπα είναι το παραδοσιακό φαγητό μετά την Εκκλησία για να αντέξουν και τα στομάχια, τα κρεατικά και τα κρασιά, μετα τη νηστεία. Βέβαια οι περισσότεροι νέοι ανυπομονούν για το χοιρινό κρέας καθώς προπορεύεται στα τραπέζια και απο την γαλοπούλα!!Τέλος να μην παραλείψουμε και τα υπέροχα γλυκά, τα οποία θα πρέπει να τα τιμούμε αλλά με ένα μέτρο....
Δείτε μερικές φωτογραφίες που αλιεύσαμε στο Facebook. Από την σημερινή ιεροτελεστία της «γουρουνοχαράς» και τις καθιερωμένες προετοιμασίες... 

Το σφάξιμο του γουρουνιού στη "ραχούλα"  στα Λαμπρέικα. 
 Ο Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ο Αλέξανδρος Σωφρόνης, ο Λάμπρος Αναγνωστόπουλος και ο Ερμής Αναγνωστόπουλος. 






Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα σε όλους 

Δεν υπάρχουν σχόλια: