Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Τιμάται αύριο η "Παναγία της Προυσιωτίσσης" στο χωριό μας.

Αύριο θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία και Ιερά παράκληση στην Παναγία την Προυσιωτίσσης. 
    Όπως έχουμε ακούσει από τους παλαιοτέρους, η θαυματουργική εικόνα της Παναγίας της Προυσιωτίσσης, για κάποιο χρονικό διάστημα μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Προυσσού στο χωριό Ποταμούλα, λόγω του ανταρτοπόλεμου. Αρχικά για 52 ημέρες, το έτος 1948 (1η Οκτωβρίου 1948 – 21 Νοεμβρίου 1948) και κατόπιν για 10 μήνες (30 Ιουνίου 1949 – 30 Απριλίου 1950).
Στο τέμπλο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ποταμούλας, υπάρχει αντίγραφο της εικόνος της Παναγίας Προυσιωτίσσης. Κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου τελείται πανηγυρική Θ. Λειτουργία και η Παράκληση της Παναγίας Προυσιωτίσσης.
Λίγα λόγια για το ιστορικό της Μονής Προυσσού. 

Σε μια καλά κρυμμένη «φωλιά» που σχηματίζουν τα βουνά Παναιτωλικό και Καλιακούδα, βρίσκεται η μονή Προυσού. Εδώ συγκλίνουν οι παλιοί μουλαρόδρομοι που συνέδεαν την Αιτωλοακαρνανία με την Ευρυτανία. Το μοναστήρι βρίσκεται γαντζωμένο σε μία κόχη του φαραγγιού και το καθολικό του χτίστηκε μέσα στην ιερή σπηλιά όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγιάς, έργο όπως πιστεύεται του Ευαγγελιστή Λουκά.
Η περιπέτεια της εικόνας ξεκινά από τα χρόνια της εικονομαχίας, όταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Θεόφιλος (829-842). Τότε ήταν που σύμφωνα με την παράδοση από την Προύσα της Μικράς Ασίας βρέθηκε εδώ, στα Ευρυτανικά βουνά και με τρόπο θαυματουργό παρουσιάστηκε στους βοσκούς της περιοχής.

Ακόμη αξίζει να αναφέρουμε ότι το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας ήταν δώρο του Γ. Καραϊσκάκη μαζί με τους δύο πέτρινους πύργους του μοναστηριού στην είσοδο του φαραγγιού, τους οποίους έκτισε ο ίδιος για να προστατεύσει το μοναστήρι. Οι Γερμανοί τον Αύγουστο του 1944 πυρπόλησαν τη μονή επειδή πίστευαν ότι ήταν κρησφύγετο ανταρτών.
radioaetos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: