Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ξεκίνησε το μάζεμα της ελιάς στην Ποταμούλα (φώτο)...


Ξεκίνησε και η φετινή συγκομιδή ελιάς στο Χωριό μας,

 με τα ελαιοτριβεία να βρίσκονται σε «οργασμό» προετοιμασιών για τη νέα σεζόν που έχει μόλις ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς για καλή παραγωγή, εξαιρετικής ποιότητας βρώσιμων ελιών.
                       
Είναι από τις πιο σημαντικές αγροτικές δραστηριότητες για τους κατοίκους του χωριού.

 
Αν και η πρόσβαση σε αρκετά  λιοστάσια (από μαρτυρίες συγχωριανών)  είναι δύσκολη λόγω της κακής κατάστασης των αγροτικών δρόμων από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, (Λάτας,ΜαΪρόνι,Χέρωμα,Λουγκάς,Τσιλοχώρια,Γαβράκια,Αγκλίτσες) γέμισαν από κόσμο παρόλο φέτος αρκετά από τα ελαιόδεντρα δεν έχουν πολύ καρπό.

 Κύριο θέμα συζήτησης το μάζεμα της ελιάς, πόσο πήγε ο ''κάδος'' (3,5- 4 κιλά) λάδι κ.λ.π.  Όμορφες πραγματικά στιγμές, βλέπεις και μαθαίνεις τα νέα των συγγενών και φίλων στα κτήματα, στους αγροτικούς δρόμους και το βράδυ στα καφενεία, γίνονται συναντήσεις και η κουβέντα ανάβει για τα καλά.

Ημερομηνία ορόσημο, η μέρα των Ταξιαρχών (8 Νοεμβρίου)και από την επόμενη ξεκινάει το μάζεμα και τα βουνά και τα ψηλώματα της Ποταμούλας  ζωντανεύουν ξανά...!!!
Όλοι βρίσκονται στα λιοστάσια με τα απαραίτητα εργαλεία,  (ελαιόπανα,λούρια), καλάθια,τελάρα και  τσουβάλια....Κι η δουλειά ξεκινά νωρίς το πρωί. Με απεριόριστη υπομονή, το μυαλό και το σώμα σε εγρήγορση, κάτω από τον ήλιο του Νοεμβρίου, μέσα στα κρύα του Δεκέμβρη και την παγωνιά του Γενάρη.
Η ελιά, το ιερό και ευλογημένο δένδρο των προγόνων μας, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο σύνθεσης της παράδοσης, της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Παράλληλα αποτελεί και αιώνιο σύμβολο σοφίας, δύναμης και ειρήνης.
Ας ευχηθούμε καλή συγκομιδή σε όλους τους πατριώτες που αυτήν την περίοδο συλλέγουν τους καρπούς της ελιάς!


Καλή δύναμη και καλή λαδιά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: