Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Η φετινή συγκομιδή ελιάς στο Χωριό μας


                     Φωτό αρχείου.  


Είναι από τις πιο σημαντικές αγροτικές δραστηριότητες για τους κατοίκους του χωριού αυτή την περίοδο το λιομάζωμα....
 
Τα λιοστάσια (Λάτας,ΜαΪρόνι,Χέρωμα,Λουγκάς,Τσιλοχώρια,Γαβράκια,Αγκλίτσες) γέμισαν από κόσμο μιας φέτος τα ελαιόδεντρα  έχουν πολύ καρπό.

 Κύριο θέμα συζήτησης το μάζεμα της ελιάς, πόσο πήγε ο ''κάδος'' (3,5- 4 κιλά) λάδι κ.λ.π.  Όμορφες πραγματικά στιγμές, βλέπεις και μαθαίνεις τα νέα των συγγενών και φίλων στα κτήματα, στους αγροτικούς δρόμους και το βράδυ στο λιοτρίβι, η κουβέντα ανάβει για τα καλά.


Ημερομηνία ορόσημο, η μέρα των Ταξιαρχών (8 Νοεμβρίου)και από την επόμενη ξεκινάει το μάζεμα και οι Ραχούλες και τα ψηλώματα της Ποταμούλας  ζωντανεύουν ξανά...!!!

Όλοι βρίσκονται στα λιοστάσια με τα απαραίτητα εργαλεία,  (ελαιόπανα,λούρια), καλάθια,τελάρα και  τσουβάλια....Κι η δουλειά ξεκινά νωρίς το πρωί. Με απεριόριστη υπομονή, το μυαλό και το σώμα σε εγρήγορση, κάτω από τον ήλιο του Νοεμβρίου, μέσα στα κρύα του Δεκέμβρη και την παγωνιά του Γενάρη.

Η ελιά, το ιερό και ευλογημένο δένδρο των προγόνων μας, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο σύνθεσης της παράδοσης, της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Παράλληλα αποτελεί και αιώνιο σύμβολο σοφίας, δύναμης και ειρήνης.

Ας ευχηθούμε καλή συγκομιδή σε όλους τους πατριώτες που αυτήν την περίοδο συλλέγουν τους καρπούς της ελιάς!
Καλή Λαδιά!!!!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έδωσε φέτος ελιά θησαυρό καί η περιοχή μας.Ευρισκόμενος στο ελαιοτριβείο τού Τσούνη, είδα λάδι λίρα, άλφα ποιότητος....καλοφάγωτο..

Ανώνυμος είπε...

ΦΈΤΟΣ ΤΆ ΛΟΎΡΙΑ ΠΈΤΑΞΑΝ ΦΩΤΙΆ.... ΚΑΊ ΤΟΎ ΧΡΌΝΟΥ ΌΛΟΙ ΟΙ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΊ ΜΑΣ ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΚΑΛΉ ΣΟΔΕΙΆ.