Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

58 Χρόνια μετά συναντήσαμε τον δάσκαλο πού πέρασε απ'το χωριό μας....

Βασίλειος Βάζος ο δάσκαλος πού πέρασε από το χωριό μας...το σχ. Έτος 1959 - 1960 στον συνοικισμό Κελανίτη,όπου εκεί ήταν ένα από τα τρία Δημοτικά σχολεία,πού αριθμούσε σε 28 μαθητές. Μετά από 58 χρόνια θυμάται και αναπολεί εκείνη την εποχή.Αφορμή στάθηκε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία που είχε στο αρχείο τής η φίλη του Potamoula News συγγραφέας, δημοσιογραφος και διαχειρίστρια του site www.omorfigeitonia.gr, Σοφία Τριανταφύλλου"
με τους μαθητές τού Δημοτικού σχολείου στον συνοικισμό τού χωριού μας στον Κελανίτη.
Επικοινώνησε λοιπόν μαζί μας, αναφέροντας τα εξής: 
 «Στη φωτογραφία βλέπουμε τον καισαριανιώτη δάσκαλο κ. Βασίλη Βάζο, το 1960 στο Αγρίνιο (Κοινότητα Ποταμούλα). Παρατηρήστε τα πρόσωπα των παιδιών αλλά και τα ρούχα που φορούν.
Άραγε ποιά να ήταν η πορεία της ζωής τους; τι να απέγιναν;».
Και αυτό ήταν μόνο η αρχή...
Ψάξαμε και βρήκαμε τον δάσκαλο κ.Βάζο και η διαδικτυακή συνάντηση μας τον έφερε ξανά στον τόπο πού αγάπησε και τον αγάπησαν,στον συνοικισμό τού Κελανίτη.Στο πρώτο αντίκρυσμα με το χωριό μας,από τις φωτογραφίες πού στείλαμε,ο 84 χρόνος σήμερα Βασίλειος Βάζος δεν έκρυψε την συγκίνησή τού....
Μονολεκτικά απάντησε: «Με συγκινήσατε....Ευχαριστώ πολύ».
Γεννήθηκε (1 Ιουνίου 1933) και μεγάλωσε στην Καισαριανή,υπηρέτησε από το 1959 -1986 στα δημοτικά σχολεία, της Μακεδονίας,Αγρίνιο (Κελανίτης) Κιάτο,Πόρο,Αίγινα,Πειραιά,Καισαριανή και Βύρωνα.Παντρεμένος με την Μαρία Βάζου,απέκτησαν δύο κόρες.
Νεαρός τότε στην ηλικία των 26 ετών,θυμάται με νοσταλγία εκείνη την υπέροχη χρονιά πού έμεινε ανεξίτηλα χαραγμένη στην σκέψη και την καρδιά του.
Μας έγραψε λοιπόν ο κ. Βάζος:
«Υπηρέτησα τό σχολ.΄ετος 1959-1960 στό Δημοτικό Σχολειο του Κελανίτη,πού ανήκε στην κοινότητα Ποταμούλας.Στόν Ιερό Ναό τής Κοινότητας Ποταμούλας,υπηρετούσε ο σεβάσμιος Παπα-Δημήτρης Ιωακείμ.
Θυμάμαι από τή Κοινότητά σας τό παντοπωλείο τού Πάστρα.Στήν Συνοικία τού Κελανίτη ζούσε η οικογένεια Καφρίτσα,πού διατηρούσε  παντοπωλείο καί αλευρόμυλο.Λέγονταν Μιλτιάδης καί η γυναίκα του Σταυρούλα.Παιδιά τους ο Αντώνης,ο Χριστόφορος καί άλλοι. Θυμάμαι επίσης τις οικογένειες τού Ταξιάρχη και τού Μιχάλη τού Βαγενά,πού έψελνε στο αναλόγιο.Δεν ξεχνώ την οικογένεια τού Κώστα Μπιτσικώκου,μέ 12 παιδιά και του Γιώργου Γκούστα,μέ παιδιά στήν Αμερική,τού Βαρελά καί άλλοι.Θά ψ'αξω νά βρώ φωτογραφίες.Τιμή μου πού αλληλογραφήσαμε.Καλό κουράγιο γιά τήν εφημερίδα σας.
Μέ τιμή.
Βάζος Βασίλειος».

Ο δάσκαλος κύριος Βάζος,εξέφρασε την επιθυμία να μάθουμε νέα για τούς μαθητές τού και να μεταφέρουμε σε όλους τις εγκάρδιες ευχές του.
Ευχαριστούμε θερμά την φίλη μας Σοφία Τριανταφύλλου,πού μας έδωσε την ευκαιρία
να γνωρίσουμε και εμείς οι νεότεροι έναν πραγματικά αξιοσέβαστο άνθρωπο,αλλά και να θυμηθούν οι παλαιότεροι και οι μαθητές του τον δάσκαλο τούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: