Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Εορτάστηκε στο χωριό μας η επέτειος της Επανάστασης του 1821

Ξημέρωσε και φέτος η Άγια μέρα, που κάνει τα στήθη μας να φουσκώνουν από περηφάνια και τις ψυχές μας να ευγνωμονούν το Θεό που μας έκανε χριστιανούς και Έλληνες. Διπλή γιορτή γιορτάζει σήμερα η πατρίδα μας. Θρησκευτική και Εθνική.
25 Μαρτίου. Γιορτή της θρησκείας μας και γιορτή της πατρίδας μας. Μονάχα στην Ελλάδα ταίριαξε η φωνή του αγγέλου με τη φωνή του σκλαβωμένου και του επαναστατημένου Έλληνα.
 
Ο αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε την ευχάριστη είδηση, στη φτωχή κόρη της Ναζαρέτ, την Παρθένο Μαρία ότι «Θα γεννήσει τον Υιό του Θεού που θα σώσει τους ανθρώπους από τη σκλαβιά της αμαρτίας ».

 Έτσι και στο χωριό μας σήμερα μικροί μεγάλοι τίμησαν την επέτειο του 1821,
ο δάσκαλος κ.Κιοσσές Χρήστος  με τους λιγοστούς μαθητές του (απουσίαζαν οι μαθητές των Αμπελίων) μίλησε για την 
λαμπρότητα της ημέρας τονίζοντας:
''Σαν σήμερα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε τη σημαία στην αγία Λαύρα το λάβαρο του αγώνα της λευτεριάς και ακούσθηκε σε όλο το σκλαβωμένο ελληνικό Γένος το σάλπισμα της επανάστασης, ο όρκος ο ιερός «Ελευθερία ή θάνατος»... Στιγμή ιερή.
 Όλοι οι Έλληνες σαν ένας άνθρωπος με μια ψυχή και πίστη στο Θεό, ορκίζονται να ελευθερώσουν τη σκλαβωμένη τους πατρίδα. 
Θυσίες αμέτρητες. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; το Ζάλογγο, την Αλαμάνα, το, Μεσολόγγι, το Μανιάκι, το Σούλι, τα Δερβενάκια ή το χάνι της Γραβιάς Και ποιον από τους ήρωες να πρωτοαναφέρει; Τον Παπαφλέσσα, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, το Διάκο, το Μιαούλη, τον Ανδρούτσο, τον Υψηλάντη. Χιλιάδες άλλοι Έλληνες έχυσαν το αίμα τους για να μας χαρίσουν μια πατρίδα ελεύθερη και τιμημένη.
Αυτή τη μεγάλη γιορτή γιορτάζει σήμερα η πατρίδα μας. Στις πόλεις και τα χωριά κυματίζει περήφανη η γαλανόλευκη σημαία μας και γίνονται δοξολογίες και παρελάσεις για να τιμήσουμε τους ηρωικούς μας προγόνους.
Σήμερα νιώθουμε την ψυχή μας πλημμυρισμένη από ευγνωμοσύνη προς τους δοξασμένους προγόνους μας. Νιώθουμε περηφάνια γιατί είμαστε απόγονοι τέτοιων ηρώων. Χρέος όλων μας είναι να φανούμε κι εμείς αντάξιοι αν η πατρίδα μας χρειασθεί''.
  ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821- ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ
Στο προαύλιο χώρο του Ναού τελέστηκε τρισάγιο υπέρ της Πατρίδος 
ηρωικός Πεσόντων και κατέθεσαν στεφάνια :
 ο Πρόεδρος του Τ.Δ κ.Ηλίας Τσούνης
η Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ.Λαμπρινή Παπαθανάση 
οι μαθητές Φώτης Τσούνης και Κων/νος Τσούνης

 
 Τα παιδιά τραγούδησαν τον Εθνικό μας Ύμνο.
 
  Ας βροντοφωνάξουμε με τον εθνικό μας ποιητή Κωστή Παλαμά «Αυτό το λόγο θα σας πω δεν έχω άλλο κανένα. Μεθύστε από το αθάνατο κρασί του 1821 »!
Ευχαριστούμε τον αγαπητό Φώτη Σοφρώνη τον πολύτιμο συνεργάτη μας για τις φώτο που τράβηξε.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αχ, 100 παιδιά μαζεύονταν κάποτε στον Αϊ Γιώργη από τα 4 ή 5 θέσεων Δημοτικά της Ποταμούλας.
Και τώρα, κάτι λιγοστά. Τι έφταιξε; Τις έφταιξε; για αυτόν τον αποδεκατισμό και εγινε όπως λένε τρείς και ο κούκος.

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΩΡΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

πραγματικά συγκινητικό αυτό που είπατε...έσφυζαν από ζωή κάποτε τα χωριά μας και τώρα ρημάξανε,θυμάμαι που δεν χωράγαμε στο διθέσιο της ποταμούλας,αν είδα καλά στις φωτογραφιες 6 παιδακια και λειπανε κιόλας απο αλλο χωριο.που παμε,που οδηγουμαστε πλεον?χρονια πολλα σε ολους και του χρονου με υγεια,ας ελπισουμε να μην κλεισει το δημοτικο.το νηπιαγωγειο εχει μαθητες η εκλεισε?