Σάββατο 23 Απριλίου 2022

ΠΟΤΑΜΟΥΛΑ: Η κορύφωση του Θείου δράματος και η περιφορά του Επιταφίου στον Άγιο Γεώργιο (φώτο- βίντεο)

 Κορυφώνεται σήμερα το θείο δράμα. Σε κάθε γωνιά της γης, η Ορθοδοξία με κατάνυξη, ευλάβεια και συντριβή, βιώνει τα πάθη του Θεανθρώπου. 

 Το απόγευμα, ήταν πολλοί αυτοί που  ανηφόρισαν προς τον Άι Γιώργη και φέτος.Οπως συνηθίζεται κάθε χρόνο οι άντρες έκαναν γκρουπ και έψαλλαν τα εγκώμια, “Ω γλυκύ μου έαρ”,καθώς το πένθος κορυφώνεται.
 Κρατώντας αναμμένα κεριά, ακολούθησαν  την περιφορά του  Επιταφίου γύρω από τον Ναό και έπειτα κατευθύνθηκαν προς το κοιμητήριο όπου έγινε δέηση υπέρ των κεκοιμημένων Ποταμιωτών.
Μετά την περιφορά το σύνολο τού εκκλησιάσματος εισέρχεται πάλι στο ναό διαβαίνοντας κάτω από τον Επιτάφιο, που κρατούσαν ψηλά στην πόρτα του Ναού... αφού πρώτα η πόρτα ανοίγει από τον ιερέα με το Ευαγγέλιο ...
Δείτε φωτό και βίντεο:











ἱερεὺς : Ἄρατε Πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης.
ἀναγνώστης: και τι ἐστιν ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης;
ἱερεὺς: Κύριος κραταιὸς καὶ δυνατός, Κύριος δυνατὸς ἐν πολέμῳ. Ἄρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης.
ἀναγνώστης: και τι ἐστιν ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης;
ἱερεὺς: Κύριος τῶν δυνάμεων, αὐτός ἐστιν ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης.
Στη συνέχεια ανοίγουν οι θύρες και εισέρχεται ο ιερέας με την ανάσταση και τους πιστούς για να τελέσει την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

Οι κλεισμένες θύρες που ανοίγουν, σε μερικές ενορίες με βίαιη είσοδο από τον ιερέα, συμβολίζουν τις πύλες του Άδη που συντρίφθηκαν με την Ανάσταση του Κυρίου όπως φαίνεται στην εικόνα της εις Αδου Κάθοδο.



Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού εύχεται σέ όλους τους ενορίτες καί απανταχού Ποταμιώτες, ο Σταυρωθείς καί Αναστάς Κύριος, να τους χαρίζει υγεία, ειρήνη καρδίας και κάθε ευλογία.
Χρόνια πολλά και ευλογημένα.

ΚΑΛΉ ΑΝΆΣΤΑΣΗ.

Εκ τού Ιερού Ναού.



Δεν υπάρχουν σχόλια: