Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Κολατσιό απ'τα παλιά: Ψητό κρεμμύδι και πατάτα, με πυρομάδα στη θράκα...(Φώτο)

Αφορμή για την δημοσίευσή μας  αυτή  στάθηκε μια φωτογραφία που ανέβασε ο συγχωριανός μας Μιχάλης Ιωακείμ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και αμέσως μας ήρθε στο νου εκείνο το Κολατσιό που οι παλιότεροι συνήθιζαν να τρώνε .... 

Κολατσιό αντάμα όλοι η οικογένεια στο Τζάκι και φυσικά με κύριο μενού, την πυρομάδα, την πατάτα και το κρεμμύδι το ψητό , αυτό κάποτε ήταν καθημερινή παραδοσιακή απόλαυση .. σήμερα αρκετοί το συνεχίζουν, ενώ άλλοι ξέχασαν ότι ακόμα υπάρχουν. Απλές και λιτές συνταγές, με πλούσια διατροφική και διαχρονική αξία...!!! Σας παραθέτουμε φωτογραφίες και αναφορές.... 
Ο Γιάννης Βασ. Πέππας, αναφέρει:
Τα ψητά κρεμμύδια αποτελούσαν πιο πολύ μεζέ της συντροφιάς τις κρύες νύχτες του Χειμώνα και όχι μια καθιερωμένη τροφή.Έπρεπε να ανάβει το τζάκι ή η σόμπα.Άρα μιλάμε για χειμωνιάτικη περίοδο.
Διάλεγαν 2-4 κρεμμύδια,ανάλογα με τον αριθμό της ομήγυρης (οικογένεια ή παρέα),τα τρύπαγαν μ' ένα πιρούνι και τα έβαζαν στη χόβολη του τζακιού ή στο σκέπαστρο της σόμπας.Όταν οι βολβοί ήταν έτοιμοι,τους καθάριζαν,τους κομμάτιαζαν και τους απολάμβαναν με λάδι,αλάτι ή και ρίγα- νη.Συνοδευτικά πολύ ψωμί,άφθονες ελιές,μπορεί και σκόρδα,και ντόπιο κρασί.
Δημιουργιόταν ένα σκηνικό θαλπωρής,όπου ξεδιπλωνόντουσαν οι κουβέντες και τα χωρατά.Οι διη- γήσεις και τα σχέδια για τις επόμενες εργασίες.
Πρέπει να τονίσουμε ότι τα ψητά κρεμμύδια δεν αποτελούσαν κανονικό φαγητό,παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις,όπως όταν η νοικοκυρά έλειπε όλη μέρα για λιομάζωμα ή άλλα τέτοια.Ομο- λογουμένως,ήταν μια λιτή διατροφή με αγνά αγαθά της γης,χωρίς επιβαρύνσεις της υγείας και τοξινώσεις που βαραίνουν τον σημερινό άνθρωπο του καταναλωτισμού.
Η συνήθεια ακόμα  είναι ζωντανή στα χωριά μας.



Αξίζει να αναφερθεί και η ψητή πατάτα.... Αν έχουμε πρόσβαση σε τζάκι με φωτιά δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να ρίξουμε στη φωτιά μερικές πατάτες τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο. Θα χρειαστεί μια καλή θράκα με μπόλικα αναμμένα κάρβουνα και οι πατάτες μας θα είναι έτοιμες γύρω στο μισάωρο..Αν οι πατάτες είναι καλές, ίσως να μην χρειαστεί να προσθέσουμε κάτι περισσότερο από αλάτι και λάδι.
Εμείς Κλείνουμε με την κλασική πυρομάδα, που η γεύση είναι φανταστική με λαδορίγανη, η με τριμμένη ντομάτα και τυρί... Αρκετοί ίσως ακόμη γεύονται ακόμη αυτές τις λιχουδιές... Αλλά οι περισσότεροι ίσως τώρα τις θυμήθηκαν!!! 




Καλή σας όρεξη!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: