Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ποταμούλας διοργάνωσε εκδήλωση για τη Γιορτή της Γυναίκας.(φώτο)

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Οι ρίζες και η καθιέρωση της γιορτής των γυναικών

Γράφει ο Κώστας Τσιτσιβός    
Αντιπρόεδρος του            
Πολιτιστικού Συλλόγου Ποταμούλας
            
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις   8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
             Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπάθειας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.
             Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ποταμούλας διοργάνωσε εκδήλωση για τη Γιορτή της Γυναίκας

Το γλέντησαν με την ψυχή τους  οι γυναίκες της  Ποταμούλας, στη γιορτή που διοργάνωσε γι” αυτές, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποταμούλας, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015, την ημέρα της γυναίκας.

Η εκδήλωση έγινε στο κατάστημα/ταβέρνα του Φώτη Παπαθανάση , με παραδοσιακά εδέσματα, ντόπιο κρασί και πολύ χορό.

Όλα τα έξοδα της εκδήλωσης ήταν  προσφορά του Καταστηματάρχη Φώτη Παπαθανάση και της συζύγου του -μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου - Λαμπρινής.
Το Δ.Σ του Συλλόγου τους  συγχαίρει και τους ευχαριστεί.
Ο Σύλλογος εύχεται Χρόνια πολλά, στα κορίτσια, στις γυναίκες, στις μητέρες και στις γιαγιάδες!