Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Δημοτικό Σχολείο Ποταμούλας: Ο Δάσκαλος Σπύρος Αδάμης θυμάται..

 

Όταν υπάρχουν εκπαιδευτικοί με αγάπη και μεράκι,πάντα τα παιδιά είναι πρόθυμα να μάθουν και να αγαπήσουν το σχολείο και τα γράμματα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα προηγούμενα χρόνια,από την αρχή οι μικροί μαθητές, προτού ακόμα μάθουν να συλλαβίζουν, εισάγονταν με τις πρώτες εικόνες στις τρεις κύριες αρχές-αξίες της εκπαίδευσης: οικογένεια, θρησκεία και πατρίδα.

Όπως  έπραττε και ο δάσκαλος κ. Αδάμης Σπύρος διδάσκοντας τότε τα λιγοστά παιδιά που απέμειναν στο Δημοτικό σχολείο Ποταμούλας, με πραγματικό ζήλο και αγάπη. 

Όπως αναφέρει στο potamoulanews, αναπολεί την σχολική χρονιά εκείνη του 2011 και νοσταλγεί τις όμορφες στιγμές, όπως μας αναφέρει και ο ίδιος:

Στο Δημοτικό Σχολείο Ποταμούλας ήμουν δάσκαλος την Σχολική χρονιά 2011,το οποίο ήταν διθέσιο.

Για 2 Μήνες περίπου περίμενα να έρθει η δασκάλα της άλλης αίθουσας και όντως, τελικά μια καταπληκτική αναπληρώτρια απο τον Έβρο η Ελένη Τσιτσιφύλα έκανε την εμφάνιση της και πράγματι η συνεργασία μας ήταν καθόλα δημιουργική και παραγωγική.

Μια όμορφη χρονιά με εκδρομές και δραστηριότητες εντός και εκτός της αίθουσας. Μαθήματα στην ύπαιθρο και εξορμήσεις με την συμμετοχή όλων των μαθητών και δασκάλων.

Γιορτές με παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια και παραστάσεις που συμμετείχε θυμάμαι και ο ταχυδρόμος Τσιτσιβός  Γιώργος φορούσε την καπα του και έπαιζε με το ντέφι του, κλέφτικα και δημοτικά τραγούδια. (Βλέπε βίντεο παρακάτω).

Θυμάμαι τους Μαθητές εκείνης της χρονιάς:

Ήταν ο,Σοφρώνης Γιώργος ,ο Παπαθανάσης Κωνσταντίνος ,ο Βλαχογιάννης Κωνσταντίνος,ο Τσούνης Κωνσταντίνος , Ανδρώνης ,Γερνάς και άλλα παιδιά.

Ερχόντουσαν και μαθητές και απο Αμπέλια..Οργανώσαμε την   βιβλιοθήκη του σχολείου με πάνω από 200 βιβλία στην πίσω αίθουσα με προσωπική αγορά.

Το καιρό εκείνο ερωτευμένος γαρ ζωγραφίζω τοίχους και πόρτες.Δεν ξέρω αν διασώθηκαν .

Ήταν μια όμορφη  σχολική χρονιά, με τους καλούς μου μαθητές που τώρα πια θα βρίσκονται στην ηλικία που θα σπουδάζουν η θα εργάζονται κάπου.

Παιδιά καλά,με σεβασμό, προς τον δάσκαλο, υπάκουα και πραγματικά φιλότιμα.

Όπως και η συνεργασία μας επίσης ήταν άψογη,με τον εφημέριο του χωριού της Ποταμούλας πατήρ Ευστάθιο.

Σας ευχαριστώ πολύ!


Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το αρχείο μας και φωτό του κ.Άδαμη.




 25 Μαρτίου 2012
25η ΜΑΡΤΙΟΥ- ΠΟΤΑΜΟΥΛΑ

Με Θεία λειτουργία και Δοξολογία τιμήσαμε τον Ευαγγέλισμό της Θεοτόκου και την μνήμη των Ηρώων του 1821, για ακόμη μια φορά στην Ποταμούλα.Η θεία Λειτουργία τελέσθηκε απο τον πρεσβύτερο της ενορίας πάτερ Ευστάθιο Τσιτσιβό. Με την παρουσία του τίμησε τους Ήρωες τού απελευθερωτικού αγώνος του '21, το Δημοτικό σχολείο της Ποταμούλας του οποίου ο δάσκαλος κ.Αδάμης ανήγγειλε λόγο, τόσο για τη θρησκευτικότητα της ημέρας όσο και για την Εθνική σημασία της, για τους Έλληνες.Μάλιστα ο λόγος του Δασκάλου ήταν τόσο ενθουσιώδεις και ευχάριστος που ο πάτερ Ευστάθιος στο τέλος τον συνεχάρει και μεταξύ άλλων είπε, πως άν υπήρχαν τέτοιοι δασκάλοι σε όλα τα Ελληνικά σχολεία η χώρα θα είχε ένα λαμπρό μέλλον και πολύ καλύτερο παρόν.Το δάσκαλο επίσης έσπευσαν μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας να συγχαρούν και πλήθος συγχωριανών μας.
Πηγή: Από το αρχείο μας!



Φωτό από αρχείο του κ.Αδάμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: