Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Ποταμούλα:Παραμονή πρωτοχρονιάς στο χωριό, έψαλαν τα κάλαντα σε σπίτια και καφενεία.(φωτό)

 Οι γιορτές του δωδεκαημέρου είναι ιδιαίτερες για τα παιδιά. Στολισμένα δέντρα,πολύχρωμα λαμπάκια, τα κάλαντα, τα δώρα, οι διακοπές από το σχολειό, όλα αυτά έκαναν την αγαπημένη γιορτή των παιδιών που αργότερα θα την θυμούνται με μια γλυκιά μελαγχολία, όπως και όλα τα όμορφα πράγματα που ζούσαμε μικροί και τα βλέπαμε με μια διαφορετική, πιο αθώα ματιά.

Τα παιδιά του χωριού αγόρια και κορίτσια παρά το τσουχτερό κρύο και την παγωνιά από νωρίς το πρωί έπιασαν δουλειά,με τα τρίγωνα και με την κόκκινη γιορτινή φορεσιά, χτύπησαν τα κουδούνια των σπιτιών και τις αυλόπορτες και χάρισαν μια νότα χαράς και αισιοδοξίας κυρίως στους ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού που με ανυπομονησία περίμεναν να ακούσουν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.

Τόνωσαν ακόμα περισσότερο το γιορτινό κλίμα ! Όλοι οι δρόμοι του χωριού γέμισαν με χαρούμενες παιδικές φωνές, χαμόγελα και μουσική ! Τουλάχιστον είναι μια φωτεινή ελπίδα στην απαισιοδοξία και στο χωριό μας που ρημαγμένο μοιάζει από το φευγιό προσφιλών προσώπων, αλλά και τα κλεισμένα σπίτια.

Τα  παιδάκια είπαν τα κάλαντα ,αφού αυτό που μετράει περισσότερο δεν είναι τα χρήματα που θα συγκεντρώσουν αλλά η όλη διαδικασία και κυρίως η τήρηση του εθίμου και η χαρά που πήραν μέσα από αυτό τα περήφανα γηρατειά του χωριού με τις παιδικές φωνές που φώναζαν  

«… να τα πούμε;».


Δείτε φωτό από την όμορφη αυτή περιοδεία των μικρών μας φίλων.












Να ευχηθώ και εγώ με την σειρά μου,από καρδιάς Καλή πρωτοχρονιά σε όλους ,με υγεία και χαμόγελα και κυρίως αυτές τις άγιες ημέρες και όλο τον χρόνο να μην ξεχνούμε την τρίτη ηλικία...τα περήφανα γηρατειά μας ,ας τους δίνουμε λίγη χαρά και φυσικά την στοργική αγκαλιά που έχουν ανάγκη.

Καλή χρονιά σε όλους!






Δεν υπάρχουν σχόλια: