Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Α! ρε κακομοίρα ΑΡΑΧΩΒΑ (Γράφει ο Δημήτρης Ι Τσούνης).


Στην βουνοπλαγιά του όρους Παναιτωλικού και στα σύνορα με τον Νομό Ευρυτανίας βρίσκεται το ορεινό χωριό Πεντάκορφο του Δήμου Αγρινίου Αιτωλ/νίας.Το παλαιό όνομα του χωριού μέχρι το έτος 1930 ήταν Αράχωβα.Αρχές του 20ου αιώνα έσφυζε από ζωή με πάρα πολλούς κατοίκους με κύρια ενασχόληση την κτηνοτροφία.Τα όρια του χωριού κάλυπταν μέρος και του σημερινού χωριού Ποταμούλα μέχρι το έτος 1952 που έγινε ανεξάρτητη κοινότητα.
Ο Αγροφύλακας του χωριού και ο υδρονομέας ήταν αιρετοί εκλέγονταν με ψηφοφορία από τους κατοίκους με ετήσια θητεία.
Λίγο πριν την μετονομασία της Αράχωβας σε Πεντάκορφο διενεργούνταν αρχαιρεσίες για την εκλογή αγροφύλακα,υποψήφιος ήταν ο Αριστείδης Ππαθανάσης που πληρούσε τα τυπικά προσόντα ήταν μάλιστα απόφοιτος Σχολαρχείου,άριστος γνώστης των ιδιοκτητών των κοπαδιών και των ιδιοκτητών των χωραφιών του χωριού και μπορούσε άνετα να εξιχνιάσει αγροτικές κλοπές να συντάσσει μηνύσεις σε βάρος των παραβατών παραπεμποντάς  τους στην δικαιοσύνη,να συλλαμβάνει τα ζώα που έβοσκαν σε ξένα λιβάδια και να απαιτεί  να του καταβάλουν τα φύλακτρα - σύλληπτρα για την εργασία του αυτή το λεγόμενο ''πεδοκόπι'' στην ντοπιολαλιά.
Επίσης άνετα μπορούσε και να εισπράξει και την αμοιβή του που ως γνωστόν γινόταν άμεσα από τους κατοίκους σε είδος και αναλογικά με τα στρέμματα που είχε ο καθένας και κυρίως σε σιτάρι και καλαμπόκι η ζώα.
Την υποψηφιότητα Αριστείδη Παπαθανάση οι ''επιτήδειοι'' (αυτοί που εκμεταλλεύονται την αφέλεια η την άγνοια των άλλων) στο χωριό που δεν μπορούσαν να τον ξεγελάσουν και να κάνουν τις δουλείες τους (βοσκή σε ξένα λιβάδια,αγροτικές κλοπές κ.λ.π) δεν τους καλάρεσε και άρχισαν να καταστρώνουν  ένα νέο σχέδιο (plan B που τώρα τελευταία στη χώρα μας έγινε της μόδας).
Άρχισαν να αναζητούν κάποιον άλλο υποψήφιο που θα μπορούσαν να τον ελέγχουν και να κάνουν όπως ήθελαν τις δουλειές τους.
Πράγματι κατάφεραν να πείσουν ένα άνθρωπο με χαμηλό IQ που είχε έρθει από όμορο χωριό της Ευρυτανίας και το παρατσούκλι του ήταν Ζευγώνης,ότι είναι ο καλύτερος του χωριού και πρέπει να θέσει υποψηφιότητα για αγροφύλακας καίτοι δεν διέθετε κανένα από τα προαναφερόμενα προσόντα του συνυποψηφίου του.
Έγιναν οι εκλογές και οι ''επιτήδειοι - πονηροί'' πλήθυναν με αποτέλεσμα ο αγροφύλακας να εκλεγεί ο Ζευγώνης ο οποίος επαναλάμβανε το αλησμόνητο για την τιμή που του έγινε Α! ρε κακομοίρα Αράχωβα πως ξέρεις και εκτιμάς πρόσωπα!!!
Για την ιστορία ο Ζεύγωνας έμεινε 3-4 μήνες αγροφύλακας και αναγκάστηκαν να τον παύσουν από τα καθήκοντά του λόγω ανικανότητας.
Μήπως και στις μας εμείς οι ίδιοι είμαστε οι ''επιτήδειοι - πονηροί'' και στις εκάστοτε εκλογές των τελευταίων δεκαετιών αυτούς που θεωρούμε ότι μπορούμε να χαλιναγωγήσουμε κάνοντας προσωρινά τις δουλειές μας χωρίς να διαθέτουν κανένα ουσιαστικό προσόν για τη χρηστή διοίκησή μας και είναι απλά τραγουδιστές,ποδοσφαιριστές,ηθοποιοί ή αποτυχημένοι επαγγελματίες, απλά τους προωθούν οι ''επιτήδειοι'' των Μ.Μ.Ε.

Μήπως πρέπει να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να αναφωνήσουμε Α! ρε κακομοίρη Έλληνα πως ξέρεις και εκτιμάς πρόσωπα!!!
Αυτά και χειρότερα να πάθεις για τις επιλογές σου,πάρε ακόμα μερικά μνημόνια μήπως συνέρθεις.... 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ενωμένοι ήμασταν το 1821το 1912 το 1913 καιτο 1940 αλλά ,σε όλες τις παραπάνω χρονολογίες ,υπήρχαν οι εθνικοί προδότες,όπως και τώρα είναι αυτοί που συμφωνούν
με την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και της υποδούλωσης της πατρίδας μας, αρκεί να έρθει συμφωνία προκειμένου αυτοί να περνάνε καλά και να μην ξεβολευτούν,αφού αυτοί ήταν που οδηγησαν την χώρα στον γκρεμο .

Όποιος βλέπει την Ελλάδα έτσι, είναι απλώς ανιστόρητος.
Η Ελλάδα είναι δυνατή ΜΟΝΟ όταν είναι ενωμένη. Και ενωμένοι είμασταν το 1821-1822, 1912-1916, 1940-1941.
Όλο το υπόλοιπο διάστημα είμασταν χωρισμένοι σε Κυβερνητικούς-ολιγαρχικούς, ορεινούς-πεδινούς, Βενιζελικούς-αντιΒενιζελικούς, κομμουνιστές-βασιλόφρονες και τώρα μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί.
Ελπιζω (καλύτερα εύχομαι) , σήμερα 2015 να καταλάβουμε ΠΟΛΛΆ
Ας προσπαθήσουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ να βγούμε το ταχύτερο δυνατό από την ένδεια που θα έλθει.
ΝΑΙ, θα έλθει, διότι αυτό που ζούμε ΕΙΝΑΙ απλή δυσκολία.