Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Α.Π.Σ Κεραυνός Ποταμούλας Γενική Συνέλευση.


Καλούνται τα μέλη και Φίλοι του Α.Π.Σ ΚΕΡΑΥΝΟΣ Ποταμούλας στη γενική συνέλευση την Κυριακή 28 Μαΐου και ώρα 11πμ στο Δημοτικό σχολείο Ποταμούλας με θέμα: 
Λειτουργία του σωματείου ,κάλυψη κενών θέσεων Δ.Σ ,προτάσεις για το μέλλον του σωματείου.
Εκ τού Δ.Σ
Ο ΠΡΌΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΈΑΣ
Ανδρώνης Δημήτριος.        Παπαθανάσης                                              Σωτήρης

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Χρήστος Μ. Μακρυπούλιας:Ο νεαρός συγχωριανός μας πού έφερε την πρωτοπορία του Betonblock σε Ελλάδα και Κύπρο.

Με χαρά το potamoula news,όπως έχει κάνει και άλλοτε παρουσιάζει νέους ανθρώπους απο το χωριό μας,πού έχουν καταφέρει να πετύχουν σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο,με ιδέες και  όραμα για το αύριο.
Όπως και ο συγχωριανός μας Χρήστος Μ.  Μακρυπούλιας,πού μετά από επιτυχημένες σπουδές στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο πανεπιστήμιο της Μπρατισλάβας στη Σλοβακία συνέχισε  με τις μεταπτυχιακές σπουδές στην οικοδομική και κατασκευαστική βιομηχανία.Μιλάει τέσσερις γλώσσες,Αγγλικά- Γαλλικά- Ιταλικά και Σλοβάκικα.
Υπηρέτησε την θητεία του στο στρατό ξηράς και μετά το απολυτήριο του,επέστρεψε στην πόλη του Αγρινίου και δραστηριοποιείται στην Τεχνική εταιρεία ΜΑΚΡΥΠΟΎΛΙΑΣ ΟΕ,όπου ασχολείται με τις μελέτες και τις κατασκευές ιδιωτικών και δημοσίων έργων,όπως επίσης με τοπογραφικά και νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων.Προσφάτως έγινε και ενεργειακός επιθεωρητής.
Ο Χρήστος Μακρυπούλιας δεν αρκέστηκε μόνο σ'αυτό,η αγάπη και ο ζήλος γιαυτό που σπούδασε αλλά και η εμπειρία πού απέκτησε από μικρός κοντά στον πετυχημένο πατέρα του κύριο Μιχάλη Μακρυπούλια,σήμερα κάνει άλλο ένα βήμα και ετοιμάζει εταιρία ανακύκλωσης αποβλήτων εκσκαφών κτηρίων και  κατεδαφίσεων.Το σημαντικότερο όμως που  αφήσαμε για το τέλος,είναι ότι ο Χρήστος κατάφερε με μία καινοτόμο ιδέα να  φέρει την πρωτοπορία στον τομέα των οικοδομικών υλικών...γίνοντας αποκλειστικός αντιπρόσωπος  της betonblock σε ΕΛΛΑΔΑ και ΚΎΠΡΟ.
Η betonblock σημειώνει  μεγάλη επιτυχία  και ήδη ο Χρήστος Μακρυπούλιας έχει κατασκευάσει πολλά έργα εντός Ελλαδικού χώρου αλλά και στην Κύπρο.
Η τεχνική εταιρεία  ΜΑΚΡΥΠΟΥΛΙΑΣ ΟΕ είναι αυτή τη στιγμή μία από τις μεγαλύτερες τεχνικές εταιρίες στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας.

Απαρτίζεται από ένα στόλο μηχανημάτων όλων των ειδών και των δυνατοτήτων, οχήματα και μεταφορικά που  μπορούν να καλύψουν ακόμα και τις πιο δύσκολες και απαιτητικές εργασίες και αυτό συνεπάγεται με την αρτιότερη και πιο γρήγορη ολοκλήρωση των έργων αφού υπάρχει η προσωπική επιμέλεια για την παραμικρή λεπτομέρεια στα έργα.

Λίγα λόγια για το συγκεκριμένο υλικό που αλιεύσαμε από το site http://betonblock.com
BETONBLOCK ®
ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ BETONBLOCK ®
Τώρα υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες ανακύκλωσης. Το πλαστικό
τσιμέντο μπορεί να περαστεί από έναν ανακυκλωτή τσιμέντου
που καθιστά το αδρανές υλικό κατάλληλο για περαιτέρω
παραγωγή προϊόντων τσιμέντου. Το πετρωμένο τσιμέντο
μπορεί να συνθλιφθεί έτσι ώστε να γίνει μια τέλεια βάση για
πολλές χρήσεις. Και στις δύο περιπτώσεις, ανακτάτε την αξία
των υλικών που σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν για εσάς παθητικό
ποσό. Εάν έχετε ένα βουνό από παλιό τσιμέντο στο εργοτάξιό
σας, σκεφτείτε τις πιθανότητες ανακύκλωσης αυτού του υλικού.

Τι είναι αυτό που κάνει το σύστημα της
BETONBLOCK® τόσο ξεχωριστό;
Βελτιώνοντας τις τεχνικές παραγωγής και χρησιμοποιώντας
τα καλύτερα υλικά, οι τσιμεντόλιθοι που παράγονται με τα
καλούπια μας, ταιριάζουν με τόση ακρίβεια που δημιουργούν
ένα μετακινούμενο σύστημα στοίβαξης που είναι ιδιαίτερα
σταθερό, χωρίς να χρειάζεται ασβεστοκονίαμα. Παρόμοιο με το
σύστημα της LEGO® τα μπλοκ κουμπώνουν σφιχτά μεταξύ τους
χάρη στις προεξοχές που υπάρχουν στο πάνω μέρος και στις
εσοχές στη βάση των μπλοκ. Η σταθερότητα αυτή αυξάνει τις
δυνατότητες κατασκευής με απεριόριστη επεκτασιμότητα, και
είναι ιδανική για κατασκευή μόνιμων ή προσωρινών κτιρίων. Η
αυξημένη σταθερότητα παρέχει επίσης περισσότερη ασφάλεια
στο χώρο εργασίας.
Ευέλικτες Κατασκευές με Προαναμεμιγμένο Τσιμέντο
Οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής τσιμέντου επικεντρώνονται
κυρίως στην παραγωγή τσιμεντόλιθων από καινούριο τσιμέντο.
Μπορείτε να παράγετε μικρούς τσιμεντόλιθους χρησιμοποιώντας
μέχρι και την τελευταία σταγόνα τσιμέντου που απομένει
στη μπετονιέρα. Έτσι δεν περισσεύει καθόλου τσιμέντο και
επίσης εξοικονομείτε από το κόστος σύνθλιψης! Η ζήτηση
για τσιμεντόλιθους αυξάνει διαρκώς επειδή, όπως και με τα
Lego®, η κατασκευή με τσιμεντόλιθους είναι ευέλικτη, και
εύκολη να προσαρμοστεί ανά πάσα στιγμή. Είναι γρήγορη
και εξοικονομεί χρήματα! Οι τσιμεντόλιθοι είναι τέλειοι για τη
δημιουργία διαχωριστικών τοίχων και τοίχων συγκράτησης κλπ.,
για παράδειγμα στον τομέα της γεωργίας, αλλά επίσης για την
κατασκευήαποθηκώνκαιβοηθητικώνκτισμάτων.Τασχηματισμένα
καλούπια ή οι εύκαμπτοι λίθοι μπορούν να δημιουργήσουν ένα πιο
διακοσμητικό σχέδιο και να δημιουργήσουν κατασκευές οι οποίες
είναι αισθητικά πιο ικανοποιητικές.
Όλα σε ένα Χώρο
Από την δημιουργία της πρώτης γενιάς ατσάλινων καλουπιών πριν
από 20 χρόνια, η BETONBLOCK® είναι το γρηγορότερο σύστημα
σε ανάπτυξη στην αγορά σήμερα. Το εύρος των προϊόντων
μας είναι μοναδικό και εκτεταμένο, και συμπεριλαμβάνει επίσης
αξεσουάρ μεταφοράς και ένα εύρος προϊόντων που διευκολύνουν
την απόδοση και την αποδοτικότητα κέρδους στις οικοδομές.
Η βιωσιμότητα και καινοτομία των προϊόντων είναι υψίστης
σημασίας στην ανάπτυξη νέων και υπάρχοντων προϊόντων,
και εγγυώνται την ασφάλεια στο εργοτάξιο. Εύλογα λοιπόν η
BETONBLOCK® είναι ο περήφανος ηγέτης στον τομέα της και
διανέμει τα προϊόντα της σε πάνω από 50 χώρες παγκοσμίως.
Γι’ αυτό επιτρέψτε μας να δώσουμε νέα χρήση στο
περισσευούμενο τσιμέντο σας. Ξεκινήσετε να φτιάχνετε
τσιμεντόλιθους, στρώστε την αυλή σας και μετατρέψτε το ήδη
πληρωμένο προϊόν σε κάτι άλλο το οποίο μπορείτε να πωλήσετε!
Ένα κρίσιμο ερώτημα για τα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου είναι το τι μπορεί να γίνει με το τσιμέντο
που έχει επιστραφεί, τα συγκεντρωμένα αποθέματα από μεγάλα κομμάτια υλικού που έχει πετρώσει, καθώς
και αραιωμένα, συνθλιμμένα, και μη ενοποιημένα υλικά. Επειδή όλα αυτά αποτελούν πιθανό πόρο, ας
σταματήσουμε να τα αποκαλούμε άχρηστα υλικά, αλλά επιπλέον τσιμέντο. Έχετε σκεφτεί να δημιουργήσετε
νέα προϊόντα τσιμέντου από περισσευούμενο και περιττό υλικό; Στην BETONBLOCK® έχουμε τη λύση για
περισσευούμενα υλικά τσιμέντου τα οποία μετατρέπονται από πιθανά παθητικά υλικά σε κάτι πολύ θετικό για εγκαταστάσεις περισυλλογής και ανακύκλωσης.
ΓΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ
Μερικές φωτογραφίες από την τοποθέτηση
Betonblock,σε έργα του Χρήστου Μακρυπούλια.


Το potamoula news εύχεται τα καλύτερα στον φίλο και συγχωριανό μας Χρήστο Μακρυπούλια και πάντα επιτυχίες στο νέο τού ξεκίνημα.

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

«Τσακιώντει» οι κερασιές στο Χωριό...


Οι κερασιές φέτος είναι πολύ φορτωμένες απότι μας έδωσε να καταλάβουμε ο Γιάννης Παπαθανάσης  από τις φωτογραφίες πού ανέβηκαν στο Facebook.
Τα κλαριά τσακίζονται από το βάρος του καρπού,όπως μας δείχνει ο Γιάννης να το κρατάει με το στόμα....
Αξίζει τον κόπο το Σαββατοκύριακο που έρχεται να περάσουμε μία βόλτα από το καφενείο τού Γιάννη και ένα είναι σίγουρο πως όλους θα τους «Κεράσι»....!!!!



Κατέφθασε ο στόλος της INTERCAT ξεκινάει ο δρόμος Αγρινίου - Καρπενησίου?

Γεμίζει ξανά το εργοτάξιο στον τής intercat της εταιρείας Αφοί Παπαϊωάννου Α.Ε στην τοποθεσία Σχοίνος και όπως όλα δείχνουν  τέλη Μαΐου ως τις αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσει το έργο πού ήταν για αρκετό χρόνο σε αδρανή κατάσταση.
Η φάση κατασκευής είναι το οδικό τμήμα Αγρίνιο -Άγιος Βλάσης μήκους 7,15χλμ πού φτάνει ως το Τυροκομείο Παπαθανασίου.

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Η Περιβόητη «ΜΑΛΚΟΤΣΗ» που κελαηδούσε στα ποτάμια και αγροτικά εργαλεία ένας θησαυρός παράδοσης....(φώτο-video)

Μαλκότση
Τέτοια εποχή οι περισσότεροι θα θυμούνται τον ήχο της «ΜΑΛΚΟΤΣΗΣ»,πού ασταμάτητα ηχούσε σε ποτάμια και πηγάδια.
Όταν οι λάκες πρασίνιζαν από τις καλλιέργειες....αν και θορυβώδης αντηχούσε σαν κελάηδισμα στ'αυτιά μας.
Αγροτικά μηχανήματα πού έτρεφαν οικογένειες.....
Τώρα σκουριά και εγκατάλειψη.
Ελάχιστα κομμάτια έχουν διατηρηθεί τόσο καλά,όπως με πολύ μεράκι συντηρεί ο Κυρ Γιώργος,εδώ και δεκαετίες.Η «περιβόητη» όπως την αποκαλεί Μαλκότση δουλεύει ρολόι.
Το βίντεο πού κυκλοφορεί στο YouTube έχει 42.000 προβολές πράγμα πού σημαίνει ότι κεντρίζει ακόμα το ενδιαφέρον.
Το βίντεο έπαιξε και στην εκπομπή του Βελόπουλου στην tv.
Στο βίντεο ο συγχωριανός μας αναλύει και δείχνει την λειτουργία της Μαλκότσης,όπως επίσης και άλλων γεωργικών εργαλείων της παλιάς εποχής,πού έχει στην κατοχή του στο ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο του,στην Ποταμούλα,μια συλλογή θησαυρός παράδοσης .
Σπορέας.
Φυσερό πού χρησιμοποιούσαν οι σιδεράδες στο αμόνι.
Σβάρνα.
Ξύλινο αλέτρι.
Πέτρες ελαιοτριβείου.
Σπορέας και αλέτρι.
Η μαλκότση με την μανιβέλα.

Δείτε το παρακάτω video

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

«Γάλα τριψάνα» το φαΐ που έθρεψε τις γενιές των γονιών μας και των παππούδων μας!

Γάλα πρόβειο η γίδιο με ψωμί τριψάνα,ενα φαγητό πού οι νεότερες γενιές έπαψαν να τρώνε και ίσως δεν το γνωρίζουν καν.Τυχεροί αυτοί πού ακόμα έχουν για πρωινό γεύμα ένα πιάτο γεμάτο γάλα τριμμένο με ψωμί.
Πήραμε αφορμή από ένα δημοσίευμα του Νίκου Παπακωνσταντόπουλου και της Μαρίας Ν.Αγγέλη και τις αναδημοσιεύουμε και εμείς,πιστεύοντας ότι θα ξυπνήσει σε πολλούς όμορφες αναμνήσεις...

Γράφει λοιπόν ο Νικος Παπακωνσταντόπουλος.
Το πρώτο φαΐ του ανθρώπου το γάλα, αλλά και βασική, πλήρης και θρεπτική τροφή σε όλη του τη ζωή, έθρεψε τις γενιές των γονιών μας και των παππούδων μας, στο σπίτι και στο βουνό. Ένα πιάτο νοστιμότατο βραστόγαλο κάθε πρωί, ήταν και το ξεκίνημα όλων μας, άλλος για τις δουλειές και άλλος για το σχολείο.
Για 4 μερίδες χρειαζόμαστε ένα κιλό γάλα πρόβειο και το ανάλογο αλάτι.
Εκτέλεση:
Βάζουμε την κατσαρόλα με το γάλα σε κανονική φωτιά, προσθέτοντας το αλάτι και ανακατεύουμε συνέχεια, απαραίτητα με ξύλινη κουτάλα. Όσο πλησιάζει να βράσει ανακατεύουμε ακόμα περισσότερο. Με το που αρχίζει να «φουντώνει», λιγοστεύουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, προσέχοντας μη χυθεί. Η λεπτομέρεια και η τέχνη της συνταγής είναι να χτυπάμε συνέχεια τον πάτο της κατσαρόλας με την ξύλινη κουτάλα: Όταν ο χτύπος «χοντρύνει», το γάλα μας είναι έτοιμο και πεντανόστιμο! Αν μάλιστα είναι βρασμένο και στα ξύλα, ε, τότε σίγουρα είναι δέκα φορές νοστιμότερο!
Το σερβίρουμε (πολύ) ζεστό και τρίβουμε στο πιάτο μπόλικο ψωμί με προζύμι, από χωριάτικο ξυλόφουνο.
Σημείωση: Το πρόβειο γάλα τον Αύγουστο, είναι το καταλληλότερο για βραστόγαλο (ή βραστογαλιά).www.kalavrytanews.com

Και ένα κείμενο της Μαρίας Ν.Αγγέλη από maheras
mariaaggeli
Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη Dr. Κοινωνικής Λαογραφίας Βρύστιανα
Καλέ θεούλη,
εμείς είμαστε καλά.
Κάνε, καλέ θεούλη
να ‘χουν όλα τα παιδάκια
ένα ποταμάκι γάλα,
μπόλικα αστεράκια,
μπόλικα τραγούδια
Κάνε, καλέ θεούλη,
να ΄ναι όλοι καλά,
έτσι που κι εμείς να μη ντρεπόμαστε
για τη χαρά μας…»
[από το «Πρωινό άστρο» του Γιάννη Ρίτσου] «Όποιος έχει ζωντανά, είναι ζωντανός!»
O πατέρας μου έλεγε τη φράση αυτή πολλές φορές. Γεννημένος στα Βλυζιανά, ένα ορεινό χωριό του Ξηρομέρου, από παιδί ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία. Μια πολύ κουραστική εργασία και μάλιστα με τις συνθήκες της εποχής του… Ωστόσο, εκτιμούσε τα καλά της!
Ζωντανά ή πράματα ήταν το κοπάδι γίδια που είχε. Αυτά του έδιναν το γάλα, το κρέας, το μαλλί τους…
Θα αναφέρω επίσης κάποια άλλα ενδεικτικά λόγια του πατέρα:
«Εμείς δεν πεινάσαμε! Είχαμε το γάλα, το τυρί μας, το κρέας… Δεν είδαμε πείνα! Στην Αθήνα πείνασε ο κόσμος…».
Αυτά έλεγε αναφερόμενος …….στην περίοδο της Κατοχής…
Σήμερα που η πατρίδα μας περνάει δύσκολες μέρες, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, ακούμε κάποιους απλούς πολίτες ή αναλυτές να αναφέρονται στα χρόνια της Κατοχής…
Συγκρίνουν το τότε με το τώρα: ανέχεια, πείνα, συσσίτια…
Έτσι έρχονται στο νου μου διάφορα ακούσματα για τη δύσκολη περίοδο που βίωσε ο λαός μας… Και όμως έζησε!
«Τη Ελλάδι πενίη αεί πότε σύντροφός εστι», έγραψε ο Ηρόδοτος.
Ελλάδα και φτώχεια αγκαλιασμένες ανέκαθεν.
Αλλά, πενία τέχνας κατεργάζεται…
Η παραδοσιακή μαγειρική νομίζω ότι είναι μια θυγατέρα της πενίας… Αυτή η παράδοση αξιοποιεί τα αυθεντικά προϊόντα της ελληνικής γης.
Χάρη στην επινοητικότητα, τη δεξιοτεχνία και την αγάπη της Ελληνίδας νοικοκυράς τα προϊόντα αυτά γίνονται λογιών λογιών παρασκευάσματα!
Θα καταγράψω κάποιες διατροφικές συνήθειες που χαρακτήριζαν τις αγροτοκτηνοτροφικές περιοχές της χώρας μας. Μία τέτοια περιοχή είναι το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας.
Η αναφορά στις παραδοσιακές συνταγές δεν αποτελεί μια απλή καταγραφή και υπόμνηση των γαστριμαργικών μας θησαυρών που λησμονούνται… Ούτε μια απλή αναφορά στις πατροπαράδοτες γεύσεις.
Αποτελεί και μια ευκαιρία επιστροφής στην παραδοσιακή μαγειρική, αξιοποιώντας τα αυθεντικά υλικά του τόπου μας και όχι τα ερζάτς υλικά…
Και μάλιστα, σε μια εποχή που η διατροφή έχει τυποποιηθεί και πολλοί διατρέφονται στα «fast food» και αγοράζουν «ετοιματζίδικα» φαγητά…
Νομίζω ότι εμείς, ως γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, δάσκαλοι, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά στην απόκτηση βιωμάτων παραδοσιακών γεύσεων…
Μια καλή συνεργασία με τα παιδιά και τους νέους θα συμβάλλει στην αξιοποίηση και την ανάδειξη των παραδοσιακών φαγητών και όχι μόνο…

Στο παρόν κείμενο, θα αναφέρω ένα σπουδαίο προϊόν του Ξηρομέρου: το ΓΑΛΑ και κάποια παράγωγά του.
Γάλα χονδρό, γάλα βραστό, γάλα «ψητό»… χυλός, γιαούρτι και πίτα από αυτό!
Γάλα χονδρό:
Μετά τη γέννα τους οι γίδες και οι προβατίνες φέρνουν γάλα «χοντρό», όπως λέγεται στη γλώσσα των τσοπαναραίων.
Ο τσοπάνος όταν βλέπει ότι κάποιες «μάνες», αφού θηλάζουν τα μικρά τους, έχουν περίσσευμα γάλατος, τις αρμέγει στο δοχείο που λέγεται καρδάρα ή σ’ ένα άλλο δοχείο.
Φέρνει το γάλα στο σπίτι για τη φαμελιά του. Η νοικοκυρά το σουρώνει σε μια κατσαρόλα και το βράζει με προσοχή. Γίνεται αρκετά πηχτό αυτό το χονδρό γάλα. Είναι όμως πολύ νόστιμο.
Αν υπάρχει αρκετό δίνουν και στις γειτόνισσες να δοκιμάσουν τη νοστιμιά του. Υπάρχει αυτή η δοτικότητα στο χωριό… Οι γειτόνισσες ανταλλάσσουν πιάτα μεταξύ τους…
Όσο μεγαλώνουν τα κατσικάκια ή τα αρνάκια θηλάζουν όλο το γάλα και δεν περισσεύει ούτε σταγόνα!
Γάλα βραστό:
Όταν οι κτηνοτρόφοι πουλήσουν τα κατσίκια ή τα αρνιά τους, κατά την περίοδο του Πάσχα, αρχίζουν το άρμεγμα.
Άρμεγμα η είναι η χειρωνακτική διαδικασία με την οποία βγάζουν το γάλα πιέζοντας κατάλληλα τους μαστούς από τις γίδες ή τις προβατίνες…


Η χρονοβόρα και κουραστική αυτή εργασία παλιά γινόταν στη στρούγκα. Στρούγκα είναι μια ξύλινη κατασκευή, σε σχήμα οβάλ, με άνοιγμα μεγάλο πίσω και μικρό μπροστά. Στο μπροστινό περνούσαν τα ζώα ένα ένα για να τα αρμέξει ο αρμεχτής. Ο αρμεχτής καθόταν μπροστά σε μια μεγάλη πέτρα, το στρογκόλιθο, όπως το λέγανε.
Θυμάμαι τον κόπο και τον ιδρώτα, που έχυνε ο πατέρας μου στο άρμεγμα ενός μεγάλου αριθμού γιδιών…
Μονάχος να πολεμάει εκεί στο στρογκόλιθο… Πρωί και βράδυ!
Ένας ήρωας της καθημερινότητας!
Επιτρέψτε μου, να πω ότι: προς τιμήν αυτών των ταπεινών ηρώων, του μόχθου και της βιοπάλης, θα πρέπει να στήνονται ανάλογα μνημεία. Για τον αγρότη, τον ποιμένα, την καπνοφύτισσα, τον καπνεργάτη κ.ά.
Nομίζω ότι οι τοπικοί σύλλογοι και φορείς σε συνεργασία με γλύπτες, χαράκτες και ζωγράφους, μπορούν να αναλάβουν τέτοιες πρωτοβουλίες. Να στηθούν ανάλογα μνημεία ανά περιοχή. Μνημεία απλά, που θα αφηγούνται στις νέες γενιές την ιστορία του τόπου τους…
Γιατί εκτός από την Εθνική ιστορία με τους αγώνες, τους Ήρωες και την εκάστοτε Ηγεσία, υπάρχει και η μικροϊστορία. Αυτή περιλαμβάνει και την ιστορία των Απλών ανθρώπων, των Ηρώων του καθημερινού αγώνα!
Συγχωρέστε μου την ευαισθησία γι’ αυτούς τους ταπεινούς ανθρώπους…
Γυρίζω τώρα στο άρμεγμα: Πίσω στη στρούγκα υπήρχε κάποιος, συνήθως η γυναίκα ή τα παιδιά του τσοπάνη, για να «κεντά» τα ζώα, ώστε να προχωράνε μπροστά στον αρμεχτή.
Στις σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες η διαδικασία του αρμέγματος γίνεται με ειδικά μηχανήματα.
Το γάλα αυτή την περίοδο δίνεται στο γαλατά της περιοχής προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην τυροκομία…
Επίσης χρησιμοποιείται από τον ίδιο τον κτηνοτρόφο για παραγωγή τυριού με τον παραδοσιακό τρόπο. [άλλη φορά θα αναφέρω αυτή τη διαδικασία].
Από το γάλα αυτό κρατάει πάντα η νοικοκυρά λίγο για βράσιμο.
Το βραστό γάλα ήταν το πρωινό όλης της οικογένειας. Και μάλιστα τριμμένο με ψωμί για να κρατάει! Μια τριψάνα βραστόγαλο στήλωνε τους αγρότες, που θα συνέχιζαν τις κουραστικές εργασίες τους…
Πολλές φορές το γάλα αποτελούσε και το βραδινό της οικογένειας, που επέστρεφε κουρασμένη από τα χωράφια ή τη στάνη…
Θυμάμαι την επιμονή της μάνας μου να φάω το γάλα μου, για να ψηλώσω, να ‘μαι γερή κλπ… Εμένα δε μου άρεσε και προσπαθούσα με κάθε τρόπο να το αφήσω. Μια μου έφταιγε η πέτσα που έπιανε από πάνω όταν κρύωνε, μια η γεύση… Αρκετές φορές όταν ξέφευγα της προσοχής της, το έχυνα στο νεροχύτη και γλύτωνα!
Τώρα που δεν το έχω, πίνω το κουτί από το σούπερ μάρκετ…
Όταν είσαι παιδί δε μπορείς να εκτιμήσεις τις αυθεντικές γεύσεις! Ούτε σκέφτεσαι ότι αυτά που τα θεωρείς δεδομένα, κάποτε δε θα τα έχεις…
Κορφούγγι ή κορφίνι (γάλα «ψητό»!)
Όταν γεννούν οι γίδες ή οι προβατίνες το πρώτο γάλα το «χοντρό», όπως τo ‘λεγε ο πατέρας μου, το σουρώνουν για να καθαρίσει από τυχόν «τσάχαλα», δηλ. σκουπιδάκια, τρίχες, φυλλαράκια…
Μετά το ρίχνουν σ’ ένα ρηχό ταψάκι ή στο τηγάνι και το βάζουν στη θράκα, στο τζάκι.
Εκεί στο τζάκι ψήνεται και πήζει παίρνοντας ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
Ο πατέρας μου, γεννημένος στη στάνη, είχε πάντα την επίβλεψη. Η μάνα, όταν ψηνόταν, το έκοβε σε μικρά κομματάκια, όπως την πίτα και το σέρβιρε στον καθένα μας.
Εγώ μικρή είναι αλήθεια ότι ήμουνα ένα μίζερο και κακόφαγο παιδάκι. Δε μου άρεσαν τα γαλακτομικά προϊόντα που τα είχαμε άφθονα. Όταν μεγάλωσα άρχισα να τα τρώω με ευχαρίστηση!
Και τώρα πια που δεν τα έχω, τα νοσταλγώ πολύ! Και βέβαια δεν είναι μόνο η νοσταλγία για τις παραδοσιακές συνταγές, είναι και η νοσταλγία των παιδικών χρόνων… Είναι και η νοσταλγία της οικογένειας και των υπέροχων γονιών μου… Τους βλέπω πια στις ασημένιες κορνίζες, εκεί, πάνω στο τζάκι…
Τώρα που τα γράφω, θυμάμαι μια αφήγηση του πατέρα μου:
«Άρμεγα τ’ γίδα μόλις είχε γεννήσει. Αυτό το πρώτο γάλα, το χοντρό, το ‘βανα σ’ ένα φύλλο από κ’τσούνα και τόψηνα στ’ θράκα…
Πέραγα ένα ξ(υ)λάκι στη μια και στην άλλη άκρη του φύλλου και γένοντανε σα βαρκούλα. Εκεί μέσα το ‘ψηνα. Γένοντανε ωραίο κορφούγγι!
Δεν είχαμε στο λόγγο τ’γάνια και αγγειά… Στο φύλλο τ’ς κ’τσούνας!»
Κουτσούνα, «κ’τσούνα» στα χωριά μας λένε την αγριοκρεμμύδα. Το πλατύφυλλο φυτό που χρησιμοποιείται ως γούρι την πρωτοχρονιά.
Αξιοθαύμαστη είναι η επινοητικότητα αυτών των απλών ανθρώπων. Εφευρίσκουν τρόπους και αξιοποιούν τα υλικά που τους χαρίζει η φύση. Και απολαμβάνουν τις απλές και αυθεντικές γεύσεις!
Δε χρειάζονται τα ποικίλα σκεύη και τα αντικολλητικά κατσαρολικά, ούτε τα πρόσθετα υλικά για γεύση…
Είναι ολιγαρκείς και αυτάρκεις.
Γαλοχυλός:
Υλικά: γάλα και αλεύρι
Η νοικοκυρά έβαζε το γάλα στην κατσαρόλα να κάψει και μετά έριχνε λίγες κουταλιές αλεύρι και αλατάκι. Ανακάτευε το μείγμα μέχρι να γίνει κρέμα. Τότε το έβγαζε από τη φωτιά κι έριχνε λίγο βούτυρο. Αυτός ήταν ένας παραδοσιακός χυλός.
Παλιά που δεν είχαν σιταρένιο αλεύρι χρησιμοποιούσαν καλαμποκίσιο.
Στα νεώτερα χρόνια αντί για αλεύρι έβαζαν σιμιγδάλι.
Γινόταν τότε ένας χυλός, σαν αυτόν που χρησιμοποιείται για τη γαλατόπιτα. Χωρίς όμως να έχει αυγά και ζάχαρη. Ήταν ένας άγλυκος χυλός. Μπορούσε όμως να γίνει και γλυκός με την προσθήκη ζάχαρης. Και μυρωδάτος με τη χρησιμοποίηση κανέλας!
«Πολύ δυναμωτικός», για να χρησιμοποιήσω την έκφραση της μάνας μου! Την έλεγε κάθε φορά, που ήθελε να με πείσει να φάω κάτι, όπως για παράδειγμα το χτυπητό αυγό!
Το γιαούρτι ή «η διαούρτη»
Το γιαούρτι ή η διαούρτη, όπως λέγαμε στο χωριό, γίνεται κυρίως από πρόβιο γάλα. Και από αγελαδινό. Τότε έχει μια βελούδινη υφή…
Από «γίδινο», γιδίσιο γάλα γίνεται αραιό, «νερουλό». Θα αναφέρω τον τρόπο που παρασκεύαζε γιαούρτι η μάνα μου:
Στράγγιζε πρώτα το γάλα για να μην έχει τσαχαλάκια και τρίχες. Στη συνέχεια το έβαζε να βράσει σιγά σιγά. Το κατέβαζε από τη φωτιά και το άφηνε να κρυώσει λίγο.
Μετά μετρούσε με το δάχτυλό της τη θερμοκρασία μετρώντας μέχρι το 13-15.
Ύστερα έριχνε το «διαουρτόσπορο»: Μια κουταλιά περίπου γιαούρτι, που είχε κρατημένο από άλλη φορά, διαλυμένο σ’ ένα ποτηράκι με ελάχιστο γάλα.
Ανακάτωνε το γάλα και το γιαουρτόσπορο. Στο τέλος σκέπαζε καλά την κατσαρόλα για να πήξει το γιαούρτι…[χρησιμοποιούσε μια μάλλινη κουβερτούλα για το σκέπασμα] Μετά από αρκετές ώρες έπηζε και τότε το ξεσκέπαζε και το έβαζε στο ψυγείο.
Το γιαούρτι αποτελούσε και αποτελεί ένα εξαιρετικό επιδόρπιο ή πρόγευμα. Τότε πολλές φορές αποτελούσε το κύριο πιάτο! Κυρίως όταν είχε πολλή ζέστη και πολλή κούραση…
Γαλατόπιτα:
Πότε πίτα μοναχή,
πότε πίτα και χυλό,
πότε πίτα και κουλούρα
πότε δυο χυλούς αντάμα
Θα αναφέρω την απλή συνταγή της μάνας μου:
Έβαζε το γάλα στην κατσαρόλα να βράσει. Έριχνε ένα πιάτο σιμιγδάλι και το ανακάτευε. Αυτό έβραζε και γινόταν πηχτός χυλός. Στο χυλό έβαζε ένα ποτήρι ζάχαρη και 5-6 αυγά φρέσκα.
Αυτές οι γυναίκες δεν είχαν ζυγαριές κουζίνας. Υπολόγιζαν, «ζύγιζαν» με το μάτι τα υλικά που χρησιμοποιούσαν!
[Χρησιμοποιούσαν περίπου 2,5 κιλά γάλα και δυόμισι κούπες σιμιγδάλι, ανάλογα και με το ταψί.] Στη συνέχεια άνοιγε τα φύλλα. Έστρωνε δύο φύλλα στο λαδωμένο ταψί και έριχνε το χυλό. Έστρωνε καλά να πάει ομοιόμορφα παντού. Σκέπαζε με άλλα δυο φύλλα το χυλό και από πάνω έριχνε λαδάκι ή βούτυρο.

Η πίτα ψηνόταν στο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Όταν την έβγαζε, έριχνε χονδρή ζάχαρη και κανέλα. Την άφηνε λίγο να κρυώσει και μετά την έκοβε σε φιλιά, μικρά τετράγωνα κομμάτια.
Ήταν: «να τρώει η μάνα και του παιδιού να μην δίνει!»
Συνήθως την έκανε τις μέρες του Πάσχα και μετά. Τότε είχαμε φρέσκο γάλα από το κοπάδι μας. Και τις Απόκριες επίσης οι γυναίκες στο χωριό έφτιαχναν γαλατόπιτα. Μοιάζει με το γαλακτομπούρικο, που συνηθίζεται στις πόλεις. Μόνο που η πίτα δε χρειάζεται σιρόπιασμα και είναι πιο λεπτή.
Δε νοσταλγώ μόνο τις νόστιμες πίτες και τα καλομαγειρεμένα φαγητά της μάνας μου. Νοσταλγώ τους αγαπημένους μου γονείς… Αυτοί καθόρισαν τη ζωή και τις μνήμες μου… Κρατάω καλά φυλαγμένες τις ορμήνειες και την αξιοπρέπειά τους…
Αρκεί μια γεύση , μια μυρωδιά, ένας ήχος, να ανακαλέσει στη μνήμη μου τις ιερές , για μένα, μορφές τους!
Κλείνοντας, να πω ότι:
Διατηρώ τις εκλεκτές πατροπαράδοτες γεύσεις, χωρίς να απορρίπτω κάποιες νέες επίσης εξαιρετικές…
Σαν την Άννα στο βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου, που: «έμαθε να γουστάρει το κάθε τι. Και τις ελιές και το χαβιάρι!»…..