Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Η ΠΟΤΑΜΙΩΤΙΣΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΚΡΥΠΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ....

Δίκτυο Στήριξης Μαθητών Αγρινίου: Δύο χρόνια προσφοράς και αλληλεγγύης
Δυο χρόνια παρουσίας και προσφοράς στην κοινωνία του Δήμου Αγρινίου και στο πιο ευαίσθητο κομμάτι της, τους μαθητές, συμπληρώνει το Δίκτυο Στήριξης Μαθητών του Αγρινίου.
Το Δίκτυο, αποτελεί ένα διασυλλογικό όργανο , ένα δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που απευθύνεται σε συλλόγους και φορείς και αφορά στη στήριξη κυρίως παιδιών και μαθητών.

Μέχρι σήμερα απαρτίζεται από δέκα Συλλόγους –Φορείς της πόλης αλλά είναι ανοιχτό να δεχτεί πολλούς ακόμα , καθώς και πολίτες –εθελοντές.

Οι φορείς που ανταποκρίθηκαν θετικά σε αυτή την πρόσκληση είναι οι : Ένωση Γυναικών Παναιτωλίου «Η Τριχωνίδα», Επαγγελματική Επιστημονική Ένωση Τεχν. Εκπαίδευσης Μηχανικών Αιτωλοακαρνανίας, Επιτροπή Παιδείας Αυτοδιοικητικής Παράταξης «Αγρίνιο Ανατροπή Τώρα-Πολίτες σε Δράση», Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, Μουσικός Σύλλογος «Ορφέας», Σύλλογος Εκπαιδευτικών Λειτουργών Α/Θμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου-Θέρμου, Σύλλογος Κομμωτών-Κομμωτριών Αγρινίου, Σύλλογος Τριτεκνων Αιτωλ/νιας καιΦαρμακευτικός Σύλλογος Αγρινίου.Η Ειρήνη Μακρυπούλια

Για τις βασικές αρχές του Δικτύου, τους σκοπούς του, τη λειτουργία και τη στέγαση του, τις δράσεις του μέχρι σήμερα αλλά και τον προγραμματισμό του, μιλά στο «ΓΓΕΓΟΝΟΣ» το μέλος του Δικτύου, Ειρήνη Μακρυπούλια.

Ποιες είναι οι βασικές αρχές του ΔΙΚΤΥΟΥ;

Το ΔΙΚΤΥΟ βασίζεται στις αρχές:

-της κοινωνικής αλληλεγγύης

– της συλλογικής προσπάθειας

– του σεβασμού της διαφορετικότητας

– της ισότητας και ισονομίας

– δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής ώστε να συμβάλλει στην ενδυνάμωση μιας ανοιχτής και ελεύθερης κοινωνίας των πολιτών.

Το ΔΙΚΤΥΟ είναι φιλανθρωπική κίνηση;

Η δράση του ΔΙΚΤΥΟΥ, σε καμία περίπτωση δεν είναι «φιλανθρωπική». Στο κέντρο της δράσης του βρίσκεται φυσικά η βοήθεια στο παιδί και το μαθητή, οι συνθήκες που ζει, μορφώνεται, ψυχαγωγείται κλπ.

Όμως συγκροτείται πάνω στις αρχές της ισότιμης συμμετοχής, της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας, της αυτάρκειας με τη ευρύτερη έννοια και όχι της ελεημοσύνης.

Μπορεί το ΔΙΚΤΥΟ να υποκαταστήσει την κρατική πρόνοια και να αναλάβει ευθύνες της πολιτικής;

Το ΔΙΚΤΥΟ δεν αναλαμβάνει ευθύνες και υποχρεώσεις του ευρύτερου κράτους. Διεκδικεί από το κράτος, δεν το υποκαθιστά και παράλληλα συμβάλει με τις δυνάμεις του, με την προσφορά του και με την αλληλοβοήθεια, στην στήριξη όλων των παιδιών –μαθητών (και όχι μόνο) που την έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από το χρώμα, το θρήσκευμα την καταγωγή κ.α. Συγχρόνως προχωρά στη διοργάνωση εκδηλώσεων, ενημερώσεων και συντονισμού φορέων για δράσεις του αφορούν παιδιά και μαθητές.




Ποιος είναι ο βασικός σκοπός του ΔΙΚΤΥΟΥ;

Ο βασικός σκοπός του Δικτύου για την δύσκολη περίοδο που διανύουμε είναι: ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

Πως λειτουργεί το ΔΙΚΤΥΟ;

Το ΔΙΚΤΥΟ είναι ένα όργανο ανοιχτό στην κοινωνία. Ο κάθε σύλλογος-φορέας, εθελοντής, μπορεί να συμμετέχει σε αυτό. Οι σχέσεις ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι ισότιμες, με σεβασμό και ανεκτικότητα στις διαφορετικές απόψεις. Λειτουργεί στο πνεύμα της αυτοδιαχείρισης και της αυτοοργάνωσης, μέσα από τακτικές συναντήσεις κάθε 15 μέρες (εκτάκτως όταν προκύψει λόγος), όπου γίνονται συζητήσεις , λαμβάνονται οι αποφάσεις και ορίζονται ομάδες, για διάφορες δράσεις και λειτουργίες του. Οι αποφάσεις προσπαθεί να λαμβάνονται με συναίνεση. Επίσης ανταλλάσσει απόψεις και εμπειρίες με παρόμοια ΔΙΚΤΥΑ.

Το ΔΙΚΤΥΟ στεγάζεται κάπου;

Προς το παρόν δεν έχει κάποιο δικό του χώρο. Γίνεται όμως μία προσπάθεια να βρεθεί. Ευελπιστούμε να τα καταφέρουμε σύντομα.

Υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν το ΔΙΚΤΥΟ;

Ναι υπάρχουν άνθρωποι (εθελοντές) στην κοινωνία μας, στην πόλη μας, στην περιοχή μας, που ήδη συμμετέχουν με ενθουσιασμό στο ΔΙΚΤΥΟ και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. «Η σημαντική δουλειά για να προχωρήσει προς την πρόοδο ο κόσμος, δεν είναι υπόθεση μόνο πεφωτισμένων και τέλειων ανθρώπων» ( Eliot ) είναι υπόθεση όλων.

Ποιες είναι μέχρι τώρα οι σημαντικότερες δράσεις που πραγματοποίησε το ΔΙΚΤΥΟ;


Το ΔΙΚΤΥΟ είναι πολύ περήφανο, που μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να πραγματοποιήσει αρκετές και πολύ σημαντικές δράσεις.

Θα αναφέρω περιληπτικά τις πιο σημαντικές:

* «Ανταλλακτικό-Χαριστικό παζάρι βιβλίων» με λογοτεχνικά, ιστορικά, ξενόγλωσσα, σχολικά βοηθήματα, παραμύθια κ.α. που έδωσε τη δυνατότητα σε παιδιά και νέους να ανταλλάξουν τα βιβλία που δεν χρειάζονταν και να πάρουν κάποια άλλα που τους ήταν χρήσιμα.

* Επόμενη δράση και πολύ σημαντική, ήταν ο Δωρεάν εμβολιασμός ανασφάλιστων μαθητών-παιδιών. Το ΔΙΚΤΥΟ αφού αξιοποίησε στοιχεία για μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων παιδιών, πήρε την πρωτοβουλία κατόπιν συνεννόησης με τους Γιατρούς του Κόσμου οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν και έγινε τριήμερος εμβολιασμός (27-28/2 και 1/3/2015) στο Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Αγρινίου, πρώτα για τα σχολεία του Δήμου μας και στη συνέχεια μόνοι τους οι ανασφάλιστοι γονείς μπορούσαν να φέρουν τα παιδιά τους για εμβολιασμό. Παράλληλα έγινε και Δωρεάν οδοντιατρικός έλεγχος σε όλα τα παιδιά.

– Δυστυχώς ο μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων παιδιών και παράλληλα η έλλειψη εμβολίων δεν επέτρεψε την ολοκληρωτική λύση του προβλήματος. Γι αυτό αποφασίσαμε να γίνει επανάληψη του εμβολιασμού πάντα με τους Γιατρούς του Κόσμου στις 4 Απριλίου στο Κοινωνικό Ιατρείο και στις 5 Απριλίου του 2015 στο Κέντρο Στήριξης ΡΟΜΑ Αγρινίου.

Και στις δύο αυτές δράσεις εμβολιάστηκαν περίπου 250 παιδιά αριθμός, που καταδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα ανεμβολίαστων παιδιών των τελευταίων χρόνων.

* Ημερίδα με θέμα «Ασφάλεια και Υγιεινή της σχολικής στέγης» όπου παραβρεθήκαν πολλοί εμπλεκόμενοι με το θέμα φορείς (Σύλλογος Τεχν. Μηχανικών Αιτ/νιας, Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης , Σύλλογος Α/θμιας Εκπ/σης Αγρινίου –Θέρμου και Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας, ο υπεύθυνος Σχολικών Επιτροπών Δήμου Αγρινίου , Σύλλογοι Γονέων και απλοί γονείς).

* Άλλη εξ ίσου σημαντική δράση ήταν η Βοήθεια στους πρόσφυγες. Το ΔΙΚΤΥΟ απηύθυνε κάλεσμα για βοήθεια στους πρόσφυγες, από όλους , αλλά κυρίως από τα σχολεία και τους φορείς του Δήμου μας. Καλέσαμε λοιπόν εκπ/κούς, γονείς και μαθητές να δείξουν την αγάπη και την αλληλεγγύη τους ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Έτσι από 9-16 Νοέμβρη συγκεντρώθηκαν πράγματα στα σχολεία. Επίσης διοργανώσαμε ημέρα συλλογής πραγμάτων για φορείς και πολίτες του Δήμου Αγρινίου στις 13 Νοέμβρη 2015. Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη και συγκινητική. Με τη βοήθεια των μελών του ΔΙΚΤΥΟΥ και λίγων εθελοντών τα πράγματα διαχωρίστηκαν και συσκευάστηκαν. Ο αριθμός των δεμάτων ανήλθε τα 450, πράγμα που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Κατόπιν επικοινωνίας με αντίστοιχους συλλόγους – φορείς αλληλεγγύης των νησιών, στάλθηκαν στον προορισμό τους (Μυτιλήνη, Λέσβο, Σάμο, Ρόδο και Αθήνα) Δωρεάν με τη Γενική Ταχυδρομική.

* Το 2015 έκλεισε με το 2o «Ανταλλακτικό παζάρι βιβλίων»- που τείνει να γίνει θεσμός- το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, δίνοντας και πάλι την ευκαιρία τους στους μαθητές, γονείς και φίλους, να φέρουν και να πάρουν βιβλία. Παράλληλα υπήρχαν και διάφορες δραστηριότητες για τους μικρούς μαθητές και ευχάριστες εκπλήξεις.

* Το ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, παρατηρώντας την αλματώδη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας στην περιοχή μας και γενικότερα στη χώρα μας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 και ώρα 11:00 πμ, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής ενότητας Αιτ/νίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» – Ο.ΚΑ.ΝΑ., στην αίθουσα της Τράπεζας της Ελλάδας στο Αγρίνιο, Ημερίδα με θέμα: «Ενδοοικογενειακή Βία και οι Επιπτώσεις στα Παιδιά». Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για τις σοβαρές επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στα παιδιά και να βοηθήσουμε -όσο γίνεται -στην αντιμετώπιση και εξάλειψη τέτοιων περιστατικών. Πιστεύουμε ότι με την Ημερίδα μας αυτή, ανάψαμε και εμείς ένα κερί στον αόρατο και σκοτεινό χώρο της ενδοοικογενειακής βίας και θα συνεχίσουμε βοηθώντας αντίστοιχες ενέργειες και καταθέτοντας προτάσεις, με σκοπό να γίνεται όλο και πιο ορατή και έτσι όλο και πιο αντιμετωπίσιμη. Το χρωστάμε στους μαθητές και στα παιδιά μας.


Κουκλοθέατρο


* Άλλη μια σπουδαία εκδήλωση του ΔΙΚΤΥΟΥ ήταν οι Σχολικές χορωδίες που πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου 2016 στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου με θέμα «Ενσωμάτωση και στήριξη της καλλιτεχνικής παιδείας στο Δημόσιο Σχολείο»
. Η συμμετοχή του κοινού και των παιδιών ήταν μεγάλη και ενθουσιώδης. Στην εκδήλωση συμμετείχε τιμητικά και η χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Αγρινίου «ΟΡΦΕΑΣ», μέλους του ΔΙΚΤΥΟΥ. Ως ΔΙΚΤΥΟ, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να καθιερωθεί ως θεσμός η συνάντηση χορωδιών των μαθητών του Δήμου μας.

Σχολικές χορωδίες


* Μέλη και φίλοι του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ έφτιαξαν με μεγάλη χαρά και δημιουργική διάθεση την ομάδα κουκλοθέατρου «Μια φορά… και μία κούκλα», με σκοπό να δώσουν χαρά σε μαθητές και παιδιά και όχι μόνο, της περιοχής μας, επιλέγοντας μια μορφή τέχνης άμεσης, διαδραστικής, «ζωντανής». Στόχος μας να δώσει παραστάσεις και σε μέρη, που η παιδική τέχνη φτάνει δύσκολα για διάφορους λόγους, ανεξάρτητα από το πλήθος των θεατών, αφού οι παραστάσεις δίνονται αφιλοκερδώς. Διασκευάσαμε την ιστορία ενός μικρού πρόσφυγα- κοκορίκο σε μια αφιλόξενη αρχικά πόλη, από το παραμύθι της κ. Μαντουβάλου Σοφίας « Ο Ρίκο κοκορίκο», θέλοντας να μιλήσουμε στα παιδιά μέσα από την τέχνη του κουκλοθέατρου, με τρόπο απλό και κατανοητό για θέματα δύσκολα όπως η προσφυγιά, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία αλλά και για αισθήματα λυτρωτικά, που καλούμαστε όλοι στις δύσκολες εποχές που περνάμε να ανακαλύψουμε ξανά μέσα από τις αξίες της φιλοξενίας, της φιλίας και της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων και λαών.
 Δόθηκαν αρκετές επιτυχημένες παραστάσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2015- 2016 . Ενδεικτικά θα αναφέρω μερικές: στο Γυμνάσιο Παναιτωλίου , στον κινηματογράφο «ΑΝΕΣΙΣ» στο Αγρίνιο, στο Εργαστήρι Εδικής Επαγγελματικής Εκπ/σης και Κατάρτισης Αγρινίου, στο 1ο Ειδικό Δημ. Σχολείο και Νηπιαγωγείο Αγρινίου, στο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων με συμμετοχή του Χαμόγελου του Παιδιού, σε κεντρικό σημείο της πόλης Αγρινίου κ.α.

* Άλλη μια δράση που πραγματοποιήθηκε ήταν αυτή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας που έγινε στις 21 Οκτωβρίου 2016 στο Παπαστρατειο Μέγαρο Αγρινίου και είχε μεγάλη επιτυχία. ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΓΡΙΝΊΟΥ επειδή πιστεύει ότι από πολύ νωρίς πρέπει να διαμορφώνονται οι συνειδητοί, ευαίσθητοι, αλληλέγγυοι αυριανοί πολίτες της κοινωνίας μας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου και κατόπιν συνεννοήσεως με Δ/ντές Σχολείων της περιοχής μας που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, έκανε δεκάλεπτες παρουσιάσεις του θέματος στα παιδιά, με σκοπό αυτό να αποτελέσει την αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό μέσα στα σχολεία, αλλά και για να λειτουργήσουν οι ίδιοι οι μαθητές σαν φορείς πληροφόρησης προς τους γονείς, για την εθελοντική αιμοδοσία που θα γίνει στην πόλη μας.

Ημερίδα με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία και επιπτώσεις στα παιδιά»


Δωρεάν εμβολιασμοί μαθητών-παιδιών


Ανταλλακτικό-χαριστικό παζάρι βιβλίων


* Ολοκληρώσαμε τις δράσεις για το 2016 , δίνοντας παράσταση με την ομάδα κουκλοθέατρου του ΔΙΚΤΥΟΥ στις 13 Δεκεμβρίου για τα σχολεία Κυπαρίσσου, Ποταμούλας και Αγίου Βλασίου, μοιράσαμε δώρα και παιχνίδια σε όλα τα παιδιά και χαρίσαμε βιβλία για τις βιβλιοθήκες των σχολείων τους. Τέλος, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της Ένωσης Γυναικών Παναιτωλίου, πραγματοποιήσαμε «Μπαζαρ» στις 18 Δεκεμβρίου στην πλατεία Παναιτωλίου . Το έργο θα συνεχιστεί να παρουσιάζεται και φέτος αφού υπάρχουν ήδη αρκετές προγραμματισμένες παραστάσεις σε διάφορα σχολεία εντός και εκτός της περιοχής μας. Ευελπιστούμε μέχρι το τέλος της νέας χρονιάς να έχουμε έτοιμο ένα νέο έργο.

Βοήθεια στους πρόσφυγες


Ενημέρωση στα σχολεία για την αιμοδοσία

– Θα μου επιτρέψετε να μην θα αναφέρω ασφαλώς -για ευνόητους λόγους –πολλές άλλες μικρές ή σημαντικές δράσεις και παρεμβάσεις, που χρειάστηκε να κάνει το ΔΙΚΤΥΟ και έχουν κι αυτές τη σημασία τους και θα συνεχίσει να το κάνει όταν και όπου θα υπάρχει ανάγκη, χωρίς φυσικά την δημοσιοποίησή τους .

Πόσο πιστεύετε θα διαρκέσει η λειτουργία του ΔΙΚΤΥΟΥ;

Εμείς που συμμετέχουμε στο ΔΙΚΤΥΟ, πιστεύουμε ότι «την ιστορία τη φτιάχνουν οι παρέες» και τις παρέες τις δημιουργούν οι άνθρωποι ανάλογα με την κουλτούρα, τα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες που έχουν και τους στόχους που μπορούν να συνδιαμορφώσουν. Δεν δημιουργείς όμως απλά παρέες, τις τροφοδοτείς, τις «αιμοδοτείς» με την αλληλοεκτίμηση, την ανεκτικότητα, την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, όχι μόνο δίνοντας αλλά και παίρνοντας. Έτσι λοιπόν, πιστεύουμε ότι ακόμα και όταν το καταστροφικό «τσουνάμι» της κρίσης περάσει, θα εξακολουθούν να έχουν διάρκεια οι αξίες της Αλληλεγγύης, της Αλληλοβοήθειας και της Κοινωνικής δράσης.

Τέλος θέλω να επισημάνω, ότι το ΔΙΚΤΥΟ δεν ανταγωνίζεται κανέναν με παράλληλη συμμετοχή σε άλλες μορφές οργάνωσης της κοινωνίας μας, γιατί οι ανάγκες της σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι τεράστιες και η ανιδιοτελής προσφορά όλων μας ζητούμενο .

Κάποιος που θέλει να έρθει σε επαφή με το ΔΙΚΤΥΟ, που απευθύνεται;

Μπορεί να απευθυνθεί σε κάποιον από τους Συλλόγους- Φορείς του ΔΙΚΤΥΟΥ ή να επικοινωνήσει με τα τηλ. 6978954092 και 6931227712 email: distimaag@gmail.com

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΓΟΝΟΣ

Δείτε εικόνες από δράσεις που οργάνωσε το ΔΙΣΤΗΜΑ

Παραστάσεις κουκλοθεάτρο
υΠαράσταση κουκλοθεάτρου στο Ειδικό Σχολείο



Ημερίδα με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία και επιπτώσεις στα παιδιά»



Δωρεάν εμβολιασμοί μαθητών-παιδιώνΑνταλλακτικό-χαριστικό παζάρι βιβλίωνΒοήθεια στους πρόσφυγεςΕνημέρωση στα σχολεία για την αιμοδοσία

Σχολικές χορωδίες

Aναδημοσίευση από agrinio news και εφημερίδα γεγονός

Δεν υπάρχουν σχόλια: