Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Ποταμούλα Αιτωλοακαρνανίας

To Xωριό μας μέσα από τον Χάρτη.
Ποταμούλα 301 00 - Χάρτες Google


Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ποταμούλα είναι χωριό του δήμου Παρακαμπυλίων του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Βρίσκεται πάνω στον επαρχιακό οδικό άξονα Αγρινίου - Καρπενησίου και είναι το τελευταίο πεδινό χωριό αυτής της διαδρομής.

Είναι αραιοκατοικημένο χωριό και αυτό οφείλεται στο ότι ο κάθε κάτοικος, έχτιζε το σπίτι του εκεί που ήταν και το κτήμα του. Περιλαμβάνει μεγάλη έκταση, το μάκρος του είναι γύρω στα πέντε χιλιόμετρα. Το χωριό διασχίζουν στην αρχή δύο ποτάμια, το ένα έρχεται από το χωριό Αμπέλια (Αύλακες) και το άλλο από το χωριό Κυπάρισσος. Στο μέσον του χωριού τα δύο αυτά ποτάμια ενώνονται σε ένα, όπου τα νερά του χύνονται λίγο πιο κάτω, στον ποταμό Ζέρβα.

Το χωριό Ποταμούλα έχει τακτική αστική συγκοινωνία από την πόλη του Αγρινίου. Έχει αστυνομικό τμήμα, διθέσιο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο. Οι οικογένειες που κατοικούν στο χωριό είναι περίπου εκατό. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία (ελιές κ.ά.) και με την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα).

Έως το 1998 το χωριό Ποταμούλα ήταν κοινότητα. Κατόπιν με το νόμο «Καποδίστρια» εντάχθηκε στο Δήμο Παρακαμπυλίων με έδρα τον Άγιο Βλάσιο. Γειτονικά χωριά που συνορεύει είναι, δυτικά με το χωριό Σαργιάδα, βόρεια με το χωριό Αμπέλια (Αύλακες), ανατολικά με το χωριό Κυπάρισσος και νότια με το χωριό Μαλευρός, που βρίσκεται απέναντι από τον ποταμό Ζέρβα. Αποτελείται από δύο οικισμούς, τα Τσουνέϊκα, που είναι και ο μεγαλύτερος και τον Κελανίτη. Η ονομασία του πρώτου οφείλεται στην πληθώρα των κατοίκων που φέρουν το επώνυμο Τσουνης.
Στά Τσουνέϊκα υπάρχει και ο παλιός οικισμός με την ιδια ονομασία και βρισκεται σε μικρή απόσταση βορειοανατολικά του νέου οικισμού. Η μετεγκατάσταση στον νέο έγινε στις αρχές του 1970. Η αιτία της ήταν οι αγρότες να είναι πιο κοντά στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους καθώς και πιο κοντά στο κεντρικό οδικό δίκτυο που οδηγεί στο Αγρίνιο. Σήμερα εγσυχρονισμένος πλέον ο νέος οικισμός στερείται νέου κόσμου διότι νόσησε στο φαινόμενο τις αστυφιλίας.Τα τσουνέικα είναι σχετικά πιο εύφορα από το υπόλοιπο χωρίο γιατί βρίσκονται πολύ κοντά στον ποταμό Ζέρβα.Σε μικρή απόσταση έχουν βρεθεί(στους πρόποδες του βουνού Παλιόκαστρο) και τα απομεινάρια ενός αρχαίου ναού ,πιθανολογείται να είναι της θεάς Άρτεμης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: