Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Οι πρώτοι νέοι πού έπαιξαν στην ομάδα τού ΚΕΡΑΥΝΟΥ πριν από 40 Χρόνια- ανάγκη να παραμείνει ζωντανό αυτό το κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας.

Σε αυτές τις δύσκολες εποχές, είναι μεγάλη ανάγκη να συνεχίσει, κάτι που χτίστηκε με τόσο κόπο και ταυτόχρονα αποτελεί ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας.



Αναδημοσιεύουμε φωτογραφίες πού μας γυρίζουν 46 χρόνια πίσω,στην δεκαετία του '70 και συγκεκριμένα το έτος 1977-78  κατά την ίδρυση του Α.Σ.Π ΚΕΡΑΥΝΌΣ Ποταμούλας.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Ποταμούλα: πλήρης ημερών έφυγε η συγχωριανή μας Γεωργία Τσιούνη

Πλήρης ημερών έφυγε από την ζωή η κ.ΓΕΩΡΓΙΑ

Χήρα ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΤΣΙΟΥΝΗ

ΕΤΩΝ 94

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί το  ΣΑΒΒΑΤΟ

24/8/2024 στον Ιερό Ναό ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΟΤΑΜΟΥΛΑΣ και ώρα 6:00 μμ.

Παρακαλούνται οι Συγγενείς & Φίλοι να

συνοδεύσουν την εκφορά της.

Η Σορός θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό από ώρα 5:30 μμ.

ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ

ΤΑ ΔΙΣΕΓΓΟΝΑ

ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ 

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Η εικόνα τής Παναγίας Προυσιώτισσας στην Ποταμούλα (1948 – 1950 φωτό)

Πρωτοπρεσβυτέρου -Θεολόγου Ευστρατίου Ε. Τσιτσιβού, 
(Προϊσταμένου Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Ρίου Πατρών)

  Όπως έχουμε ακούσει από τους παλαιοτέρους, η θαυματουργική εικόνα της Παναγίας της Προυσιωτίσσης, για κάποιο χρονικό διάστημα μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Προυσσού στο χωριό Ποταμούλα, λόγω του ανταρτοπόλεμου. Αρχικά για 52 ημέρες, το έτος 1948 (1η Οκτωβρίου 1948 – 21 Νοεμβρίου 1948) και κατόπιν για 10 μήνες (30 Ιουνίου 1949 – 30 Απριλίου 1950).  
Λεπτομέρειες για το γεγονός αυτό, αντλήσαμε από το βιβλίο 
«ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΡΟΥΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝ ΑΥΤΗ ΘΑΥΜΑ-ΤΟΥΡΓΟΥ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΗΣ»,
 Γρηγορίου Ι. Νταβαρίνου, γυμνασιάρχου & Ανδρέου Δ. Τσαπέρα, δημοδιδασκάλου, ΑΘΗΝΑΙ 1957. Γράφει λοιπόν το ανωτέρω βιβλίο τα εξής:
 « Ενώ εφαίνετο ότι έβαινεν η Μονή προς ανόρθωσιν και λύσιν των ζωτικών προβλημάτων της στεγάσεως και διατροφής, νέα περιπέτεια μεταπολεμική εμφανισθείσα ως λαίλαψ ανέκοψε τον ρυθμόν της ανοικοδομήσεως.
  Το επίσημον κράτος απησχολημένον με την παγίωσιν της ασφαλείας ηναγκάσθη να επιτρέψει την εκκένωσιν του Προυσού και περιχώρων εκ του πληθυσμού. 
Η θαυματουργός εικών της Προυσιωτίσσης και τα άλλα αξιόλογα κειμήλια μεταφέρθησαν την 1ην Οκτωβρίου του 1948 εις τηνΠοταμούλαν, χωρίον απέχον από το Αγρίνιον μιαν περίπου ώραν με αυτοκίνητον και ετοποθετήθη εις τον Ιερόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου. Εκ της Ιεράς Μονής μέχρι Προστοβάς η αγία εικών μεταφέρθη επί θρόνου βασταζομένου επί ώμων ευσεβών κατοίκων, εναλλασομένων εν μέσω ιεράς πομπής κλήρου και λαού.
(Η εικόνα της Παναγίας Προυσιωτίσσης, τοποθετήθει για την μεταφορά της στην καρότσα ενός επανδρωμένου φορτηγού. Ιδιοκτήτης του μεταφορικού αυτού μέσου ήταν ο κ. Γεώργιος Κ. Ανδρώνης. )

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Αυλακές: Το όμορφο εκκλησάκι της Παναγίας της Προυσιώτισας μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο (Βίντεο)

 

Το βίντεο του αγαπητού φίλου και συγχωριανού μας Νίκου Αναγνωστόπουλου μας ταξιδεύει σε ένα ειδυλλιακό τοπίο όπου η φύση ανθίζει. Το γαλάζιο του ουρανού και της λίμνης συναντά τις πολύχρωμες αποχρώσεις ενός υπέροχου και μοναδικού φυσικού κάλλους.

Το όμορφο αυτό εκκλησάκι βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά μετά το χωριό της Ποταμούλας στην περιοχή Αυλακές.Η Παναγία η Προυσιώτισσα γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, ημέρα απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πρόκειται για την Ανάληψή της στους ουρανούς και τη προσφορά της Τίμιας Ζώνης της στον Απόστολο Θωμά.






Πολιτιστική πανδαισία στην Ποταμούλα- Χορευτές από 2 χώρες από το διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών.

 Ο Δήμος Αγρινίου διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που ξεκινά την Τετάρτη 21 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 25 Αυγούστου.

Το Αγρίνιο θα φιλοξενήσει Ελληνικά και ξένα συγκροτήματα σε μία πολύχρωμη παρέλαση πολιτισμών και παραδόσεων, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας με άλλους λαούς.


Παρασκευή 23 Αυγούστου και Ώρα 9.00 μ.μ. Κοινότητα Ποταμούλας,στην πλατεία του χωριού μας!

Παράσταση από τα Χορευτικά της Σερβίας και της Ιταλίας  και το παιδικό χορευτικό τμήμα του χωριού μας!

Πηγή: https://sinidisi.gr/politistiki-pandaisia-sto-agrinio-choreytes-apo-10-chores-sto-diethnes-festival-paradosiakon-choron/

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Ποταμούλα: Ξεφάντωμα μέχρι πρωίας,στο πανηγύρι του χωριού μας! (Φωτό)

 Στο πανηγύρι της Ποταμούλας, πλήθος κόσμου βρέθηκε και διασκέδασε μέχρι πρωίας. 


Ένα αντάμωμα  Ποταμιωτών , αλλά και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής,με τον πρόεδρο του χωριού μας  Δημήτριο Ανδρώνη η ψυχή αυτής της επιτυχημένης διοργάνωσης, πλαισιωμένος από το διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποταμούλας.

Τίμησαν με την παρουσία τους ,η Βουλευτής Χριστίνα Σταρακά,ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Φωτάκης,ο Δημοτικός σύμβουλος Παρακαμπυλίων Κωνσταντίνος Βραχωρίτης  και άλλοι,τοπική πρόεδροι των κοινοτήτων, φορείς πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος κόσμου  έδωσαν το μύνημα τής ενότητας καί ομόνοιας που χαρακτηρίζει το πανυγήρι του Αυγούστου,που έγινε πλέον θεσμός.

Όπως αναφέρει και ο τοπικός πρόεδρος Ποταμούλας Δημήτρης Ανδρώνης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

"Απόψε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ποταμουλα σε ένα πανηγυρι που θά μας μείνει αξέχαστο!".

Δείτε φωτογραφίες από το μεγάλο πανηγύρι της Ποταμούλας, που αλιεύσαμε :



Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Ποταμούλα:Πλήρης ημερών απεβίωσε ο Θεόδωρος Τσαρούχης.

 Σε ηλικία 93 ετών εκοιμήθη ο συγχωριανός μας Θεόδωρος Τσαρούχης.

φωτό αρχείου μας.

Γεννηθείς το 1931 έφυγε από κοντά μας χθες,ένας από τούς γηραιότερους που έζησαν για δεκαετίες στο χωριό μας.

Ο Θεόδωρος Τσαρούχης, γεννήθηκε  στην Αράχωβα Ναυπακτίας, αλλά επιστρέφοντας από την μακρινή Αυστραλία έζησε για το υπόλοιπο της ζωής του ,στην Ποταμούλα.

Μια φιγούρα, που θυμούνται οι περισσότεροι, καθώς η φωτογραφική μηχανή του ,τον καθιέρωσε ως φωτογράφο του χωριού.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα Παρασκευή στις 18:30 στον Ιερό Ναό Αγ.Γεωργίου Ποταμούλας.

Η σωρός θα βρίσκεται από τις 18:00 στον ναό.

Αιωνία τού η μνήμη.

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Ποταμούλα:16 Αυγούστου Παραδοσιακό Πανηγύρι στην πλατεία του χωριού μας!!

Οι Ποταμιώτες και όχι μόνο,θα ανταμώσουν την Παρασκευή 16 Αυγούστου για να απολαύσουν μια παραδοσιακή μουσική βραδιά.Πάσχα του καλοκαιριού όπως συνηθίζεται να λέγεται και εν μέσω αυτής της εορτής θα ηχήσει το κλαρίνο στην πλατεία του χωριού μας,μια νότα χαρούμενη και αισιόδοξη γεμάτη κέφι και χορό.

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Ηχόχρωμα στο ρημαγμένο πια,Γυμνάσιο και Λύκειο Αγίου Βλασίου.(Φωτό)



Την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024 πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων #elatodromenafestival η εβδομάδα αφιερωμένη στους μικρούς μας φίλους!

Το  ραντεβού δόθηκε στο πρώην Γυμνάσιο και σχολείο Αγίου Βλασίου και ήταν πραγματικά ένα δημιουργικό απόγευμα με δραστηριότητες αθλητικού και εικαστικού περιεχομένου ,με την παρουσία φυσικά της Νηπιαγωγού Αργυρώς  Ανδριοπούλου και η δασκάλα Ειρήνης Σκανδάλου οι οποίες ήταν οι δημιουργοί αυτής της όμορφης και καθόλα άρτιας διοργάνωσης, μετά από την πρόσκληση - πρόταση της προέδρου του πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Βλασίου κ. Καλλιρρόης Παπαγεωργίου.

Η αυλή του σχολείου στολίστηκε με χρώματα, χαμόγελα και παιδικές φωνές. Χοροί, τραγούδια και παιχνίδια νερού , αφήγηση παραμυθιών, κατασκευές κεράσματα,γέμισαν τον καλοκαιρινό αέρα με ενέργεια και κέφι.

Οι αναμνήσεις ξύπνησαν στις μνήμες των  μεγαλύτερων, καθώς το τέλος ενός κεφαλαίου έκλεισε με το Γυμνάσιο και Λύκειο Αγίου Βλασίου να ανήκει πια στο παρελθόν.

Σε όλο αυτό, συμμετείχαν και μικρά παιδιά από την Ποταμούλα.

Δείτε φωτογραφίες που μας εστάλησαν στο email.













Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Ποταμούλα: Πανηγυρικά εορτάστηκε το ξωκκλήσι του ΣΩΤΗΡΟΣ...

Δεσποτική εορτή, από τις μεγαλύτερες της Χριστιανοσύνης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου.Πολλοί πιστοί σήμερα από το χωριό και τους γύρω συνοικισμούς και χωριά ανηφόρισαν για το εξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Είναι φυσικό, λοιπόν, με τη Μεταμόρφωση του Κυρίου να φωτίζεται και να δοξάζεται ολόκληρος ο κόσμος.

Να ευχηθούμε 

η Δεσποτική αυτή εορτής γίνει αιτία της εσωτερικής μας μεταμόρφωσης και ας φωτίσει τις σκοτεινές πτυχές της ψυχής μας με το φως της θείας χάριτος. Χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Δείτε μερικές φωτογραφίες που μας στείλατε.








 

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Ποταμούλα:Πανηγυρίζει το ξωκλήσι του ΣΩΤΗΡΑ,η ευλογία των σταφυλιών (φωτό)

 


Αύριο Τρίτη 6 Αυγούστου πανηγυρίζει το ομώνυμο εξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος,στο χωριό μας.Θα τελεστεί Όρθρος και πανηγυρική θεία λειτουργία.

Πανηγυρικά τελέστηκε ο εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και ευλογία των σταφυλιών.
Η Έκκλησία κατά παλαιά συνήθεια ευλογούσε πάντοτε τον τρύγο και τα σταφύλια, την ημέρα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος .Σήμερα ο πατήρ Ευστάθιος ευλόγησε μαζί με την αρτοκλασία και τα σταφύλια που προσέφεραν οι πιστοί......

Δείτε φωτογραφίες, που μας έστειλε ο Θανάσης Κ.







Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Τα αξέχαστα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων – Έπινες νερό από το λάστιχο, μέτραγες τα παγωτά και τα πόδια σου ήταν γεμάτα μελανιές.

 Γράφει η Δήμητρα Ζάρκου.

Λένε πως καταλαβαίνεις ότι μεγαλώνεις, από τις φορές που ανατρέχεις στο παρελθόν και σε αναμνήσεις παλιές. Μπορεί να είναι κι έτσι. Μπορεί, όμως, να είναι και η νοσταλγία που νιώθεις για κάτι πραγματικά όμορφο, αθώο, ανέμελο (ενίοτε και ριψοκίνδυνο) του τότε, που σήμερα λείπει. Κι αν έχεις παιδί, τότε οι διαφορές των δικών σου παιδικών χρόνων με των δικών του, είναι που σου φέρνουν μια μικρή μελαγχολία.

Ο κόσμος αλλάζει. Αυτά τα «μαραφέτια του διαβόλου» που έλεγε η γιαγιά μου κάθε τι καινούργιο τεχνολογικά που ερχόταν, έχουν γίνει πια αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των σημερινών παιδιών. Ο χρόνος που κυλάει και τρέχουν οι ενήλικες να τον προλάβουν, έχει συμπαρασύρει – αναγκαστικά σε κάποιες περιπτώσεις – και τα σημερινά παιδιά, που ακόμα και τα καλοκαίρια, την εποχή της ξεγνοιασιάς, ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα και ωράριο.