Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017
Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017
Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΣΟΥΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ!
- Ο επικεφαλής του Σωματείου Αρτοποιών Αγρινίου Φίλιππος Τσούνης υπέρμαχος της συλλογικής δράσης, στο ψηφοδέλτιο της «Επιμελητηριακής Ανανέωσης», του Γιώργου Σωτηρόπουλου.
Έχοντας διανείσει μια πορεία 28 χρόνων ως ενεργός επιχειρηματίας στην μεταποιητική δραστηριότητα είναι ίσως η πρώτη φορά που μπορώ να διακρίνω σε έναν επιμελητηριακό συνδυασμό την διάθεση, να δώσει απαντήσεις αλλά και ουσιαστικές λύσεις στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων μας.
Αυτός ήταν και ο λόγος που συντάχθηκα και εγώ στο ψηφοδέλτιο της «ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ» και τον Γιώργο Σωτηρόπουλο.
Πιστεύω βαθιά πως σε αυτές τις πρωτόγνωρες για όλους εποχές που διανύουμε, η καθημερινότητα είναι τέτοια που σε αρκετές περιπτώσεις μας ξεπερνά. Εκεί για εμένα έχει μεγάλη αξία να οικοδομήσουμε ένα επιμελητήριο δημοκρατικό που δεν αντιμετωπίζει τον επιχειρηματία ως μια απλή συνδρομή, αλλά θα του παρέχει πλήρη ενημέρωση χωρίς διακρίσεις.
Η συμμετοχή αλλά και η συλλογική δράση χωρίς ιδεοληψίες και δογματισμούς θεωρώ πως είναι τα δύο σημαντικότερα «όπλα» που έχουμε στην φαρέτρα μας για να φτάσουμε στην νίκη.
Τέλος Θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως για εμένα προσωπικά αλλά και ολόκληρο τον συνδυασμό, νίκη στης εκλογές δεν σημαίνει ικανοποίηση μικρό-εγωισμών.
Αντίθετα σημαίνει μια επόμενη μέρα για το Επιμελητήριο.
Μια επόμενη μέρα που δεν θα αφήνει κανέναν επιχειρηματία στο περιθώριο των αποφάσεων αντιμετωπίζοντας τον ως μια συνδρομή όπως προανέφερα ή ένα όνομα στην λίστα του εκλογικού καταλόγου.
Για εμάς η συνδιαμόρφωση είναι το Α & το Ω και από εκεί θα αρχίσουμε. Γιατί το Επιμελητήριο είναι ένας φορέας που μας θέλει ενωμένους να διεκδικούμε πολλά για όλους και όχι λίγα για ορισμένους.
Ελπίζω σε μια ήρεμη και δεοντολογικά ορθή προεκλογική περίοδο, με αρχή την δημοκρατία και σεβασμό στον κάθε έναν ξεχωριστά. Ούτος η άλλος το μεγάλο στοίχημα της εποχής είναι η μαζική συμμετοχή κάτω από την αναγκαιότητα της αλλαγής.
Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017
Πολυσπόρια της Πολυσπορίτισσας: Ένα πιάτο γευστικό και συμβολικό…(Γράφει:η Μαρία Αγγέλη)
Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη
Δρ. Κοινωνικής Λαογραφίας
«Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε
όμως ξεχάσατε πως είμαι σπόρος»
(Nτίνος Χριστιανόπουλος)
Η Πολυσπορίτισσα: Τα Εισόδιατης Θεοτόκου, 21 Νοεμβρίου, είναι μια γιορτή που συνδέεται με τη σπορά. Ανάλογα με τον τόπο και τις κλιματολογικές συνθήκες , η σπορά κατά την ημέρα αυτή αλλού είναι στο τέλος και αλλού στο μέσον της. Αν είναι στο τέλος, τότε η ονομασία που αποδίδουν στην Παναγία είναι «Αποσπερίτισσα». Αν είναι στο μέσον «Μεσοσπερίτισσα».
Ο λαός θεωρεί την Παναγία, εκτός των άλλων, προστάτρια της σοδειάς, γι’ αυτό κατά την αρχαία συνήθεια, την «πανσπερμία», εισάγει στο ναό πολυσπόρια. Έτσι, προκύπτει και η ονομασία « Πολυσπορίτισσα»......
Ο Δημήτριος Λουκάτος, καθηγητής της Λαογραφίας, γράφει ότι προσφέρεται στην Παναγία – Δήμητρα «ευχαριστήρια πανσπερμία για το καλό που πέρασε και το καλό που πρέπει να συνεχιστεί». Αφού η σοδειά του καλοκαιριού έχει καταναλωθεί περίπου στο μισό:
«Μισό ’φαγα, μισό ’σπειρα,
μισό ’χω να περάσω», κατά το λαϊκό δίστιχο.
Τα πολυσπόρια: Την παραμονή ή ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου οι νοικοκυρές έβραζαν πολλά σπόρια: σιτάρι, καλαμπόκι, φασόλια, φακές, κουκιά, ρεβίθια, μπιζέλια… για την οικογένεια και για να μοιράσουν στη γειτονιά τους, να τους ευχηθούν να γίνουν τα σπαρτά και να έχουν καλή σοδειά!
Ένα πιάτο το πήγαιναν στηνεκκλησία κατά τη λειτουργία και διαβαζόταν. Στη συνέχεια το μοίραζαν στον κόσμο (όπως τα κόλλυβα). Μέρος του κρατούσαν για στο σπίτι. Από αυτό έδιναν στα ζώα που χρησιμοποιούνταν παλιά στο όργωμα και το υπόλοιπο το έριχνε ο γεωργός στο χωράφι.
Ο Δημήτρης Λουκόπουλοςδιασώζει και μια άλλη συνήθεια των Αιτωλών:
«σε πολλά χωριά παίρνουν πολυσπόρια και πάνε στην πηγή, τα ρίχνουν μέσα και λένε:
όπως τρέχει το νερό να τρέχει το βιό. Παίρνουν νερό και γυρίζουν».
Όπως αναφέραμε, πρόκειται για μια αρχαία συνήθεια που δείχνει το σεβασμό των ανθρώπων στη μάνα φύση και στη ζωοδότρα γη.
Ο αγροτικός κόσμος ήθελε να ευχαριστήσει τη γη που του χαρίζει καρπούς απαραίτητους για τη ζωή του. Έτσι το έθιμο συνεχίστηκε από τα αρχαία στα νεώτερα χρόνια.
Η τεχνολογική εξέλιξη, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα βελτίωσαν σημαντικά την απόδοση των αγροτικών καλλιεργειών. Η γη χαρίζει άφθονους καρπούς στους νεοέλληνες αγρότες.
Έτσι, δεν υπάρχει η ανάγκη να την εξευμενίσουν με διάφορα έθιμα… Πολλά από αυτά παραμελήθηκαν και ξεχάστηκαν…
Ωστόσο, και σήμερα κάποιες νοικοκυρές, κυρίως από αγροτικές οικογένειες, συνεχίζουν το έθιμο αυτό. Στα Εισόδια της Θεοτόκου βράζουν πολυσπόρια!
Εξάλλου στις μέρες μας η χύτρα ταχύτητας διευκολύνει το βράσιμο των σπόρων… Δεν απαιτείται πια εκείνη η χρονοβόρα διαδικασία βρασμού τους στην απλή κατσαρόλα στο τζάκι ή στο πετρογκάζ…
Κάθε χρόνο, της Πολυσπορίτισσας, η γειτόνισσά μου, Έφη Θεοδωροπούλου βράζει σε μια μεγάλη χύτρα πολυσπόρια. Μετά το βράσιμο προσφέρει σε μας τις φίλες της ένα βαθύ πιάτο με ζάχαρη ή μέλι! Εμείς απολαμβάνουμε το εξαιρετικό έδεσμα και της ευχόμαστε :
Χρόνια πολλά! Και του χρόνου!
http://xiromeronews.blogspot.gr
Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017
Το λιομάζωμα και η πρώτη Λαδιά στο Χωριό μας.
Ξεκίνησε και η φετινή συγκομιδή ελιάς στο Χωριό μας,
με το ελαιοτριβείο να έχει ήδη βγάλει την πρώτη Λαδιά.
Τα ελαιόδεντρα φέτος καρπερά κυρίως Προς Μαϊρωνι και Λάτας μεριά και λιγότερο προς Τσιρλοχώρια και Αγκλίτσες,αρκετοί πάντως πήγαν στα λιοστάσια να μαζέψουν τις ελιές τούς και μετά στο ελαιοτριβείο του χωριού να βγάλουν το λάδι τους.
Δείτε μερικές απο τις φωτογραφίες πού έχουν ανεβάσει φίλοι στο Facebook.
Δείτε μερικές απο τις φωτογραφίες πού έχουν ανεβάσει φίλοι στο Facebook.
Ευχόμαστε σε όλους Καλή συγκομιδή και Καλή Λαδιά...
Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017
Ξυλόσομπα «MADE IN» Ποταμούλα...
Οι ξυλόσομπες χαρίζουν μια ιδιαίτερη ζέστη αλλά και φιλόξενη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας. Επιπλέον η θέρμανση με ξύλο είναι ιδιαίτερα οικονομική στις εποχές που διανύουμε.Αυτό ήταν η αιτία και η αρχή για τον συγχωριανό μας Χρήστο Βραχωρίτη,με την έμπειρη τεχνογνωσία τού στο χώρο του σιδήρου....κατάφερε να κατασκευάσει με γούστο και μεράκι την ξυλόσομπα με εργοστασιακή επιμέλεια ακόμα και στις ποιο μικρές λεπτομέρειες. Ανεξάρτητος θάλαμος καύσης,σε τραπεζοειδές σχήμα για καλύτερη αντανάκλαση και εφελκισμό.Πλήρης επένδυση θαλάμου με οικολογικά πυρότουβλα.Λόγω της μεγάλης θερμοχωρητικότητας των πυρότουβλων η σόμπα συνεχίζει να αποδίδει θερμότητα στον χώρο ακόμα και αρκετές ώρες μετά το σβήσιμο της φωτιάς.Στιβαρή κατασκευή ( εως 90Kg) υψηλής αντοχής και μοντέρνας αισθητικής.Βαμμένη με πυρίμαχο χρώμα.
Η τιμή της ποικίλλει ανάλογα με τις απαιτήσεις του αγοραστή.Για παραγγελία και οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ . 6986197475.
Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)