Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Ο μπάρμπα Φάνης Καφρίτσας και το τρίκυκλο!!!


Η νοσταλγία είναι βαθιά ριζωμένη στη ψυχή του 75 χρόνου μπάρμπα Φάνη Καφρίτσα, από τον συνοικισμό Κελανίτη και δείχνει να μη ξεθωριάζει όσα χρόνια κι εάν περάσουν.
Γενιές και γενιές μεγάλωσαν με την φιγούρα του, πάνω στο τρίκυκλο και μετέπειτα στο φορτηγό του.Κάθε φορά που κοιτάζει  τίς λιγοστές φωτό, θυμάται τις χιλιάδες αναμνήσεις. Θα πει ο ίδιος , εξηγώντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι το παλιό τρίκυκλο «μηχανάκι» κουβαλάει μια ιστορία..που ούτε σε ολάκερο βιβλίο δεν μπορεί να χωρέσει!!!!
Το πρώτο του τρίκυκλο αρχές της δεκαετίας του 1960 με άδεια δημοσίας χρήσεως, μάρκας Volkswagen και λίγα χρόνια αργότερα απέκτησε το δεύτερο μάρκας Mazda.
Η μεταφορική "Θεοφάνη Καφρίτσα" , ξακουστή σε όλο τον Νομό,με διανομή ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα χωριά. Οι δρόμοι τότε δύσβατοι και κακοτράχαλοι...
Πολλές φορές υπέρβαρος από παραγγελίες , έκανε δυσκολότερη την προσβασή του.
Άλευρα, καλομπόκι, συρματοπλέγματα , μαναβική, ακόμη και ζωντανά μερικά από τα είδη μεταφοράς!
Το "αγώι" ήταν συνήθες φαινόμενο, καθώς οι συγκοινωνίες ήταν λιγοστές εώς μηδαμινές.
Πολλοί χρειάζονταν να κατέβουν στην πόλη "Βραχώρι" όπως το αποκαλούσαν τότε. Μικροί, μεγάλοι, γέροι έπρεπε να πάνε στο Γιατρό , αλλά και για άλλες ανάγκες και υποχρεώσεις.
Μετά από μια δεκαετία σχεδόν, καθώς οι απαιτήσεις των μεταφορών άρχισαν να αυξάνονται, πούλησε το "Mazda" και αγόρασε το φορτηγάκι μάρκας "ΟΜ".
Ένα φορτηγό που αγάπησε ιδιαίτερα καθώς, κυκλοφορούσε έως ότου έφτασε στα χρόνια της συνταξιοδότησης.
Όμως η άδεια μεταφορών , συνεχίζει να υπάρχει έως σήμερα... καθώς μεταβιβάστηκε στον γιό του Μίλτο Καφρίτσα, που από τα γενοφάσκια του έζησε και έμαθε δίπλα στο πατέρα του.
Το όνομα Θεοφάνης Καφρίτσας είναι γραμμένο εκεί όπως του αρμόζει,"τιμής ένεκεν" μπροστά στην νταλίκα που σήμερα οδηγεί ο ίδιος,άξιος συνεχιστής του....
Άλλες εποχές εκείνες.Υπήρχε μεγάλη αλληλεγγύη, ο ένας βοηθούσε τον άλλον, ακόμη από το υστέρημά του.Τότε ήταν άλλη η πάστα των ανθρώπων.Πιο «καθαροί» και με μεγάλη καρδιά.Όπως και ο αξιαγάπητος σε όλους μας μπάρμπα Φάνης.Ένας μετριοπαθής και ήρεμος γεμάτος καλοσύνη άνθρωπος...


Ευχαριστώ τον Μίλτο για τις φωτό που έστειλε από το αρχείο του.
#potamoula_maits




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχα χρόνια, υπέροχος άνθρωπος....

Ανώνυμος είπε...

Ή τρικυκλες η μηχανές πριν από 50 χρόνια και κάτι μας φέρναμε πράγματα από Αγρίνιο καθώς και πάγο για να φκιαχνονε λίγο κρύο νερό γιατί δεν είχαμε ρεύμα θυμάμαι εκείνη την εποχή με τον θείο μου Χριστο Μακριπουλια πήγαμε στον Προυσο καροτσαρια και κάναμε 7 ώρες να πάμε και άλλες τόσες να γυρίσωμε Ωραία χρόνια εκείνη την εποχή
Κώστας Μπακογιάννης Ποταμούλα.