Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Το ΙΣΤΟΡΙΚΌ εικόνισμα της Ποταμούλας.



Γράφει ο κ.Δημήτρης Ι. Τσούνης (Αστυνομικός Διευθυντής Ε.Α)
Στη θέση "Σαμαρά" της τοπικής κοινότητας Ποταμούλας του Δήμου Αγρινίου, στέκει αγέρωχο από τον 18o αιώνα, ένα πέτρινο εικόνισμα σε κτήμα ιδιοκτησίας των αδερφών Δημητρίου και Ευθυμίου Ανδρώνη.
Κατασκευάστηκε σε μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν άνθρωποι και ζώα για τις μετακινήσεις των από το Αγρίνιο προς την περιοχή της Ευρυτανίας ,πρίν την κατασκευή του σημερινού αυτοκινητόδρομου ,το έτος 1929.
Σύμφωνα με την έρευνα μου, βασισμένη στις διηγήσεις των ηλικιωμένων κατοίκων της  Ποταμούλας κατασκευάστηκε τον 18o αιώνα , από άγνωστο τεχνίτη με δαπάνες του Μιχαήλ (Μίχου) Ανδρώνη (παππούς του Σταύρου Ανδρώνη).
Και ήταν τάμα για πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.Το ιερό εικόνισμα στην πρόσοψη του εκτός από το εικονοστάσι και τον μικρό αποθηκευτικό χώρο , έχει χαραγμένο σε χωματόπετρα το σημείο του Σταυρού και κάποια δυσδιάκριτη ημερομηνία. Στην ανατολική (οπίσθια πλευρά) τα γράμματα Φ.Α.Τ.Α .
Στην πλευρά σε τετράγωνη πέτρα τα γράμματα ΚΧΑ  και από κάτω ακριβώς τα γράμματα ΒΒΑ και τη χρονολογία 1844.
Για τα γράμματα ΒΒΑ εικάζεται ότι χαράχτηκαν από τον αείμνηστο Βασίλειο Βασιλείου Ανδρώνη.
Επειδή ο σκοπός της ανέγερσης του ήταν τάμα για πρόβλημα υγείας και δεν γνωρίζουμε τον Άγιο που ήταν αφιερωμένο , προτείνω να τοποθετηθεί η εικόνα της Παναγίας της Γιάτρισσας η της Ελεούσας η κάποια άλλη που θα υποδείξει ο εφημέριος του χωριού.
Το πέτρινο εικόνισμα είναι έργο τέχνης για την αρχιτεκτονική της περιοχής και θα πρέπει να το διατηρήσουμε ως πολιτιστική κληρονομιά για την Ποταμούλα,οι δε ιδιοκτήτες του να το διαφυλάξουν παρακαταθήκη προερχόμενη από τους προγόνους τους και να το παραδώσουν αναλλοίωτο στις επόμενες γενιές.



Δεν υπάρχουν σχόλια: