Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

'' 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008'' Σαν σήμερα πριν εφτά χρόνια στο χωριό μας....

Λίγα λόγια για τότε....



Νύχτα τρόμου για το χωριό μας,όταν το ημερολόγιο έδειχνε 2 Οκτωβρίου 2008 και όλοι συγκλονισμένοι παρακολουθούσαν τα όσα διαδραματιζόταν εκείνες τις μαρτυρικές ώρες το βράδυ της Πέμπτης .Ήταν αρκετές μόλις δύο ώρες έντονης βροχόπτωσης για να προκληθεί η απόλυτη καταστροφή στο Χωρίο μας.
Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, άνθρωποι είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται από τα θολά νερά του ορμητικού χειμάρρου που πέρασαν μέσα από το χωριό και προκάλεσαν τεράστιες υλικές ζημιές, καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα αλλά και ένα ολόκληρο χωριό «αποκομμένο από τον έξω κόσμο» χωρίς ρεύμα και νερό.Τουλάχιστον 40 σπίτια του χωριού υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές, καθώς τα νερά πλημμύρισαν το εσωτερικό τους. Αρκετές οικοσκευές παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά στους δρόμους του χωριού. Αυτοκίνητα ανατράπηκαν.Οικόσιτα Ζώα και πουλερικά πνίγηκαν.
Από τη σφοδρή βροχόπτωση, η οποία είχε διάρκεια περίπου δύο ώρες,το ύψος των νερών του χειμάρρου που υπερχείλισε, έφτανε τα 3 μέτρα.Όλοι απεγνωσμένοι αναζητούσαν και φώναζαν στις γειτονιές αν ζουν η χάθηκαν στα μανιασμένα νερά του χειμάρρου.
Όμως η μανία της καταστροφικής Πλημμύρας δεν σταμάτησε εκεί,παρέσυρε ένα νέο ζευγάρι,τούς συγχωριανούς μας τον Γιώργο και την Σταυρούλα Παπαθανάση...το θλιβερό γεγονός μεταδόθηκε αστραπιαία σε όλους και έκανε το μαρτύριο να μην έχει σταματημό.  
Ένας συγχωριανός μας και αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, κατήγγειλε αμέσως το συμβάν στις αρχές, οι οποίες από εκείνη την στιγμή ξεκίνησαν έρευνες. Τα ξημερώματα οι πυροσβέστες εντόπισαν το αυτοκίνητο, δύο χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου χάθηκε, χωρίς όμως να εντοπιστεί κανείς από τους δύο.Όταν άρχιζε να χαράζει το πρωί τότε άρχισε να φαίνεται το τι πραγματικά συνέβη,η απόλυτη καταστροφή.Γειτονιές πού θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο,όλοι βουβοί περίμεναν να  μάθουν κάποια εξέλιξη.
Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ο άτυχος κ.Γιώργος  εντοπίστηκε νεκρός, εννέα χιλιόμετρα μακριά από τη γέφυρα, που παρασύρθηκε το αυτοκίνητο του. Κάτοικοι του χωριού και Τριάντα άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ, δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας συνέχιζαν την έρευνα για τον εντοπισμό της Σταυρούλας..και οι συγχωριανοί ενωμένοι σαν μια γροθιά συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία του Άι Γιώργη και με τον εφημέριο του χωριού προσευχήθηκαν θερμά και έψαλλαν την παράκληση στην παναγία να κάνει το θαύμα της να βρεθεί έστω η σωρός της αδικοχαμένης Σταυρούλας ,η οποία μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες και ως εκ θαύματος εντοπίστηκε μετά από μια εβδομάδα χιλιόμετρα μακριά.Ανάμεικτα συναισθήματα.Αναμνήσεις και στιγμές  που θα μείνουν ανεξίτηλες σε όλους μας..αλλά και ημέρα μνήμης για τούς δύο αγαπημένους μας συγχωριανούς,αλλά και ημέρα Ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας στην Παναγία και στον Προστάτη μας Άγιο Γεώργιο που δεν επέτρεψαν να υπάρχουν περισσότερα θύματα.
Έτσι από τότε κάθε χρόνο τελείτε θεία λειτουργία στο χωριό μας!!!

Το video που πραγματικά συγκλονίζει.


Το αντιπλημμυρικό έργο πού έγινε μετά την φονική πλημμύρα
και που το χρωστάμε 
στους δυο συγχωριανούς μας που χάθηκαν άδικα.



                          
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: